Прочитај ми чланак

Бошко и Кузовић: Вучићу, повуци законе или блокирамо све у суботу!

0

Отворено писмо Вучићу - Престаните да износите неистине грађанима Србије.

На основу изјаве председника СНС Александра Вучића, изнете приликом по ко зна који пут извршене злоупотребе уставних овлашћења председника Србије у јучерашњем јавном обраћању, у којој је поменуо више докумената којима је „бивша власт“ дозволила Пројекат „Јадар”, и тиме према његовом мишљењу постала једина одговорна за исти, саопштавамо следеће:

1. Документи од један до осам су истог типа и у питању су дозволе за геолошка истраживања која дозвољавају бушотине ради узимања узорака тла и процене потенцијала локалитета. Истражне дозволе, према Закону о рударству и геолошким истраживањима, важе три године и могу се продужити на још три године. Да преточимо то у време: поменуте истражне дозволе су издате од 2004. до 2011. и истицале су у периоду од 2010. до 2018. године. Наведене дозволе нисте морали даље да продужујете када сте ступили на власт и да им одобравате све даље противзаконите активности које су у међувремену вршене у време Ваше власти. Поменути радови су једноставно могли да се заврше на истраживању и тако да се обустави даље разарање Србије. Уместо да или поништите или не продужујете истражне дозволе, ви сте исте продужили тако да су радови на овим локацијима извођени и током 2020. године. То нема везе са претходном већ управо са Вашом владавином. Што се нас тиче, договорите се ко је између вас из бивше и садашње власти више заслужан, али вас то ни једне ни друге неће лишити одговорности јер је јасно да сте на истом задатку.

2. Ви сте донели све нове и суштинске документе који су омогућили реализацију Пројекта „Јадар” и разарање Србије. Да побројимо најважније:

А. Усвојили сте Просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“ („Сл. гласник РС“, бр. 26/2020) Линк

Б. Донели сте Просторни план Лознице у који је уграђен „Пројекат Јадар“ у свему према потребама компаније „Рио Тинто” упркос великом броју примедби и вишедневним протестима грађана Лознице и Србије. Линк

В. Омогућили сте промену намене земљишта из пољопривредног у грађевинско којим сте отворили врата „Рио Тинту” да откупљује земљу за реализацију рудника.

Г. Дозволили сте „Рио Тинту” да откупљује земљиште мада немају ни 10% од документације потребне за дозволу за овако велики и еколошки опасан пројекат.

Д. Издали сте Локацијске услове „за фазну изградњу процесног постројења за прераду минерала јадарит „Јадар“ у подзони 2А, на к.п. у КО Горње Недељице и КО Слатина.

Ђ. Издали сте вишеструко већи број дозвола за геолошка истраживања него власт коју прозивате и чијим сте путем наставили. Само компанији „Jadar Resources Limited” сте дали истражна поља Рековац, Врање југ, Цер и плус два пројекта укупне површине преко 350 km2.

Е. Формирали сте Радну групу у чијем раду учествују други секретар Амбасаде Аустралије у Београду, и директор Светске банке у Србији. Линк

Ж. Многе дозволе које помињете из времена „бивше власти“ су издали кадрови који се тренутно налазе у Вашој партији или у вашим сателитима: од Александра Антића до градоначелника Лознице Видоја Петровић, кога сте преузели из Г17+ вашег коалиционог партнера и саветника Млађана Динкића.

Ви сте, Александре Вучићу, дозволили да Ваша власт изда СУШТИНСКЕ ДОЗВОЛЕ за реализацију разорног пројекта отварања рудника литијума у Србији. Ви сте очито обећали некоме у иностранству да ће „Рио Тинту” бити омогућен рад у Србији упркос свим народним протестима. Ваша прича о девет докумената бивше власти је ДИМНА ЗАВЕСА којом прикривате ваш прави задатак: континуитет и реализацију интереса страних компанија уместо заштите интереса грађана Србије. Престаните да тако безочно говорите неистине грађанима Србије у вези „Пројекта Јадар“.

Позивамо Вас да не потпишете и вратите Народној скупштини донети Закон о експропријацији, као и да утичете да се измени донети Закон о референдуму како та два закона не би била следећи корак преко кога бисте нам наметали „Рио Тинто”. Уколико то не учините, мештани и сви грађани Србије чија је дедовина, животна средина и здравље угрожено Вашим политичким деловањем поново ће изаћи на протесте и блокирати Србију, а ми ћемо као и увек до сада бити са својим народом у овим оправданим захтевима да буде заустављено отварање рудника литијума у Лозници и свако даље истраживање, експлоатација и прерада литијума у Србији, као и да „Рио Тинту” буде уручена бесповратна карта за одлазак из наше државе.

Бошко Обрадовић,
председник Српског покрета Двери

проф. др Душко Кузовић,
председавајући Иницијативног одбора Удружења грађана „Сви против РИО ТИНТА и рудника литијума”