Прочитај ми чланак

БОШКО и ЂИЛАС: Спуштање цензуса је знак да је готов; СЕРГЕЈ: Жвалави, хвала ти!

0

Одлуку Александра Вучића да спусти ивицу цензуса на три одсто за предстојеће изборе, лидери Савеза за Србију Бошко Обрадовић и Драган Ђилас виде као јасан знак да је најављени бојкот већ сада жестоко уздрмао режим Српске напредне странке.

foto: Dveri twitter

Обрадовић је истакао да је спуштање ивице цензуса још један доказ да бојкот избора представља крај власти Александра Вучића.

– После свега, одлучили су да спусте цензус на 3%, да би сви лажни опозиционари могли да уђу у скупштину – нагласио је лидер Двери.

Са овом оценом се слаже и Драган Ђилас, који је поставио питање да ли после овога има још неко ко не мисли да их бојкот уништава и да немају решење?

С друге стране, Сергеј Трифуновић је на друштвеној мрежи „Твитер“ прелиминарно „најавио“ и да ће Покрет слободних грађана бојкотовати изборе.

– Спуштате цензус на 3%? Ваша Жвалавости Александре Вучићу, хвала вам за још један, бетонски разлог за бојкот – написао је Трифуновић.

Такође, Удружење „Један од пет милиона“ упитало је данас председника Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеја Трифуновића, председника Нове странке Зорана Живковића и копредседницу Странке модерне Србије (СМС) Татјану Мацуру да ли ће због снижавања изборног цензуса са пет на три одсто заборавити обећања која су дали народу.

У саопштењу се Удружење позвало на „Споразум са народом“, који су, између осталих, потписале и те три странке и подсетило да оне још увек нису прогласиле бојкот предстојећих редовних избора.

„Изгледа да је Деда Мраз Трифуновићу, Живковићу и Мацури донео новогодишњи поклон у виду смањења изборног цензуса на 3 одсто“, навело је Удружење.

Како је „Један од пет милиона“ оценило, опозиција кроз смањење изборног цензуса неће успети да победи председника Србије Александра Вучића, већ ће уништити „заједништво и јединство које су грађани на улици градили више од годину дана“.

„Народу је потребна уједињена опозиција која може да покаже да је истрајна у својим одлукама и да поштује најважнији документ протеста ‘Један од пет милиона’ који су потписали још 6. фебруара прошле године. У супротном, играју се поверењем грађана“, додало је то Удружење.