Прочитај ми чланак

БОШКО: Фингирани дијалог, идемо на улицу да се боримо; Део СзС напустио преговоре

0

Представници странака окупљених у Савезу за Србију напустили су округли сто о изборним у условима на ФПН-у, чија је тема била стање у медијима. Потпредседик Народне странке Мирослав Алексић рекао је, по напуштању састанка, да су се странке окупљене у СзС на такав поступак одлучиле зато што су представници власти банализовали дискусију.

Алексић је најавио да ће предложити да Народна странка даље не учествује у дијалозима о изборним условима и да донесе одлуку о бојкоту избора.

„Представници власти банализовали су даље учешће у дијалозима (…) Показали да немају апсолутно никакву жељу да било шта промене у медијској сфери. Њима одговара овакво стање (…) Очигледно да се ништа неће променити у смислу стварања демократских и фер изборних услова“, констатовао је Алексић, обраћајући се новинарима испред Факултета политичких наука у Београду.

Бојкот избора је, према његовим речима, вид политичке борбе који не значи само да СзС неће изаћи на биралишта, већ „озбиљну промену у друштву“.

Како је рекао, бојкот избора значиће да режим нема легитимитет да формира институције, а самим тим ни грађани нису у обавезу да поштују одлуке које би те институције доносиле.

„Што нас уводи у грађанску непослушност, и нажалост, сигурно ће довести до одређених немира“, упозорио је Алексић.

И председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је, по напуштању састанка, да ће идуће недеље, на седници Председништва Двери, предложоти да усвоје одлуку о бојкоту предстојећих избора.

На састанку су остали председавајући Савеза за Србију Небојша Зеленовић и председник Демокраске странке Зоран Лутовац, јер су они учествовали на свим округлим столовима до сада, објаснио је Обрадовић.

„Данас ће СзС на седници Председништва заузети став“, најавио је лидер Двери.

Власт је данас, према његовим речима, имала шансу да испуни оно што је јуче обећао председник Александар Вучић, а то је да ће испунити све захтеве опозиције.

„Јуче је јавно рекао да је за њега прихватљиво да испуни све 42 препоруке. Данас сам то и предложио, да не буде ово округли сто без обавезујућег закључка, да не буде фингирање дијалога, већ да власт потпише, на основу изјаве Александра Вучића, да прихвара све 42 тачке“, рекао је Обрадовић.

Истакао је да су медији за СзС, услов свих услова. „Ако нема слободних медија, нема избора у Србији“, поручио је он, и додао да опозиција захтева бар шест месеци слободних медија и прелазну владу која би то гарантовала.

„Протести се настављају, мораћемо на улици да одбранимо слободу медија и демократију. Мораћемо бојкотом да се изборимо за фер и слободне изборе“, казао је Обрадовић.

Председник Нове странке Зоран Живковић рекао је да делегација те партије напустила састанак неколико минута раније због „примитивног обраћања“ представника СНС-а Горана Весића.

Казао је да није било реално ни очекивати да овакви састанци реше неко велико питање, и поручио да ће Нова странка наставити борбу за изборне услове.

„Није округли сто једини начин, постоји начин како се то ради, и начин како се побеђује ауторитарни режим без обзира на тешке услове. Пример за то је 24. септембар, а потом и 5. октобар 2000“, рекао је Живковић.

Поручио је и да демократизација друштва највше одговара властима, јер власт, како је рекао, одлази.

„И отићи ће на онај начин на који бране своју позицију на влсти. Ако бране на силу, без поштовања закона, позивањем на крв, тако ће и отићи. Ако прихвате нормализацију односу, да закони и правила важе, да медији буду слободни, да се изборни закони поштују, онда ће тако и отићи“, казао је председник Нове странке.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!