Прочитај ми чланак

БОШКО: Да би Вучић пао, ми морамо да устанемо; Бојкот његовог политичког лудила

0

Лидер Двери Бошко Обрадовић оценио је у Новом дану да циљ дела опозиције који је најавио бојкот, није бојкот избора, него фер и поштени избори. "Бојкот је начин да дођемо до фер и поштених избора. Не боримо се ми да се Бошко Обрадовић сваки дан појављује у медијима, него другачије мишљење да се појави, да буде дебате...", рекао је он.

Покрет Двери је донео одлуку о бојкоту предстојећих парламентарних избора наредне године. Обрадович каже да се више од 90 одсто њихових општинских и градских организација определило за бојкот.

„Још неке организације су се определиле за бојкот, мимо Савеза за Србију, као што је Не давимо Београд, Доста је било, као и угледни појединци попут Горана Марковића, Бранислава Трифуновића, а и организатори протеста Један од пет милиона“, каже Обрадовић.

Како каже, њихов циљ није бојкот избора, него фер и поштени избори.

„Бојкот је начин да дођемо до фер и поштених избора. Контрола фер и поштених избора почиње далеко пре избора, нема фер и поштених избора ако имате неку скромну могућност да се појавите у медијима. Не боримо се ми да се Бошко Обрадовић сваки дан појављује у медијима, него другачије мишљење да се појави у медијима, да буде дебате, да можемо да чујемо и глас опозиције и другачије мишљење, нешто супротно овој пропаганди коју чујемо 24х“, каже.

Говорећи о округлом столу на ФПН, на коме више не учествују представници Савеза за Србију, Обрадовић каже да су све учинили да буду нормални и конструктивни.

„Пристали смо да учествујемо и у разговорима на ФПН, али немамо с друге стране нормалног саговорника“, каже.

Додаје да одлуку о бојкоту „апсолутно не мењају, ако мисле нешто да промене три дана пред изборе“.

„Нема никаквих сметњи да се постигне договор, али знате како изгледа тај договор, минимум шест до 12 месеци слободних медија. Ако се не испуне захтеви стручног тима, ми не мењамо одлуку, ако се испуне, зашто не бисмо изашли, смисао политике је да будете у Скупштини и да учествујете на изборима“, каже он.

Истиче да „знају са ким имају посла“.

„Ми знамо како изгледају батинаши и џипови без саобраћајних ознака, ово више нису избори, нема више бирања између две опције. Боримо се до краја, само имамо своје методе – то су протести, то је бојкот избора“, каже он.

Каже да тиме испуњавају потпис на Споразуму са народом, који је, како каже, потписало 200.000 грађана.

„Тамо јасно пише да нема учешћа на изборима који нису фер и поштени. Кад ми шетамо девет месеци и када десетине и стотине хиљада људи изађе на улице градова, а та власт да ништа не испуни, да ли да шетамо још 99 месеци или да идемо другим начинима“, каже Обрадовић.

„СзС ће бити јединствен у одлуци о бојкоту избора“

Каже да га људи питају „кад ће да падне Вучић“.

„Да би он пао, ми морамо да устанемо, не може он да падне, а ми да седимо у кући. Не бојкотујемо ми изборе, бојкотујемо политичко лудило у коме живимо“, каже.

Обрадовић тврди да ће СзС бити јединствен у одлуци о бојкоту избора.

„Нема избора, не постоје нормални избори“, каже.

Каже да су протести у Србији „најмање насилни протести на планети“.

„Кад је власт недемократска, шта ви радите, пуштате је да ради свој недемократски посао? Протести су демократска борба против једног недемократског режима“, рекао је Обрадовић.

На коментаре о томе да су протести „замрли“, Обрадовић каже да тек креће кампања бојкота.

„Знате кад су били први протести против Милошевића, девет година су људи протестовали против његове власти, девет година, а ми тек девет месеци“, каже он.

Наглашава да, ако народ не изађе на улице, онда је народу добро.

„Нисмо посебно квалитетна и добра опозиција“

Рекао је да „нису посебно квалитетна и добра опозиција“.

„Имамо гомилу мана, ми смо људи живи, нормални, направимо и погрешан потез, дамо погрешан ултиматум, не урадимо све идеално, ми нисмо идеални као Вучић, код нас не трају аплаузи 15 минута, код нас постоје различита мишљења“, каже Обрадовић.

Како каже, у Србији нема политике, нема политичких идеја, нема могућности да се чују.

„Девет месеци ниједан лидер опозиције и нико ко другачије мисли није гостовао ни у једној информативној емисији јавног сервиса и нико од организатора протеста такође“, каже он.

На коментар о томе да је на председничким изборима 2017. године имао мање гласова од имагинарног лика Љубише Прелетачевића, Обрадовић каже да је „овде све имагинарно“.

„Нема реалног нормалног живота, нема институција“, каже он.

Мисли да су Двери најприсутније и најактивније и на терену и на интернету.

Каже да до 15. септембра чланице СзС појединачно доносе одлуку о бојкоту, а када се одлука донесе, приступа се договору о кампању бојкота.

„Ми већ крећемо у кампању, да објаснимо зашто бојкот“, каже он.

Уверен је да ће се протести омасовити како долази јесен.

„Није реално да вам протести трају истим интензитетом и истом масовношћу девет месеци, посебно преко лета“, каже он, додајући да мисли да ће одговор грађана који ће бојкотовати изборе бити масовни митинг испред Скупштине.

Како каже, „неко мора да узвикне да ово није нормалан живот што ми живимо“.

„Не могу ја да сменим председника, то могу само грађани, на изборима ако су поштени или на демонстрацијама ако нису поштени“, каже он.

Говорећи о идеји прелазне владе, каже да „немају гаранције да ће било које обећање СНС бити испуњено“.

„Зато – прелазна влада. Велики диктатор Мило Ђукановић, велики диктатор Никола Груевски, према речима тамошње опозиције, они су дозволили техничку владу, само Александар Вучић не да“, каже.

Каже да у бојкот свесно иду да докажу грађанима Србије да су у политици због приницпа.

„Не бојкотујемо изборе, бојкотујемо политичко лудило у коме живимо, бојкотујемо ненормалност живота под овом влашћу“, каже Бошко Обрадовић.