Прочитај ми чланак

БОШКО: Брнабић у Берлину јавно признала Косово, мора кривично да одговара!

0

Председник Двери Бошко Обрадовић оценио је данас да премијерка Ана Брнабић треба „кривично да одговара“ јер је, по његовим речима, на самиту Берлинског процеса „јавно признала Косово као независну државу“.

Обрадовић је у писаној изјави оценио да су јуче потписани споразуми у Берлину о сарадњи на Западном Балкану „супротни“ националним и државним интересима Србије.

„Посебно је питање када смо у Народној скупштини имали расправу о Отвореном Балкану и другим сличним пројектима које гура ова власт по сваку цену и мимо воље народа? Када су грађани Србије на изборима или референдуму гласали за уједињење са Албанијом“, упитао је Обрадовић, а пренеле Двери.

Оценио је да је председник Србије Александар Вучић „избегао да оде у Берлин“ и да је „препустио Ани Брнабић да потпише скандалозне и слободно можемо рећи издајничке споразуме“.

„Да ли ће Ана Брнабић наставити овим берлинским путем и послужити за стављање потписа на дефинитивно признање лажне државе Косово по француско-немачком предлогу или увођење санкција Русији на основу притисака из Брисела, док ће председник Републике који ју је три пута предложио за мандатара Владе остати по страни како би кривицу могао да пребаци на другога“, упитао је лидер Двери.

Шефови влада Србије, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније и Босне и Херцеговине потписали су у четвртак на самиту Берлинског процеса три споразума, чији је циљ регионално повезивање и слободно кретање грађана Западног Балкана, посебно већа мобилност професионалаца, студената, истраживача и професора.

Премијери Србије Ана Брнабић, Албаније Еди Рама, Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија, Косова Аљбин Курти, Црне Горе Дритан Абазовић и Северне Македоније Димитар Ковачевски потписали су три споразума о слободи кретања с личном картом, о признавању високошколских квалификација и о признању професионалних квалификација доктора медицине, стоматолога и архитеката.