Прочитај ми чланак

Борко – тражио одговор амбасадора Британије у вези велике отимачине пара од Србије

0

Према Форбсовој листи која рангира земље по безбедности од ковида Србија је 99 од 100 земаља. Иза нас је само Колумбија, а у друштву смо Моладавије, изјавио је заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић у ФБ обраћању, у уторак 30. септембра, и додао:

„Србија је на листама које показују стање демократије у друштву са изборним аутократијама попут Белорусије, Мађарске, Турске. Само на једној листи Србија је на врху. Вучићев режим је од Србије направио најкорумпиранију земљу у Европи према подацима Института у Базелу“.

Стефановић даље каже:

„Ако овоме додамо да режим упорно обмањује и домаћу и међународну јавност и да је чак по признању др Кона објавио нетачне бројеве умрлих од ковида, јасно је зашто сам одговор о финансијском аранжману између УКЕФ и Владе Србије за изградњу „Моравског коридора“, тразио од амбасадорке Велике Британије у Србији, као и извршног директорора УКЕФ-а. Детаљи овог договора су умотани у тајновитост и мрак, без било каквог оправданог разлога.

Верујемо да споменути финансијски аранжман између УКЕФ и Владе Србије мора бити отворен за јавно истраживање, увид и потпуно трнанспарентан. Не постоји ништа у вези овог кредитирања и обезбеђивања финансијске кредитне потпоре изградњи „Моравског коридора“ што мора бити сакривено, посебно јер је УКЕФ јавна агенција, под јавном и државном контролом Уједињеног краљевства, која се финансира од стране британских пореских обвезника.

Ми у Србији такође верујемо да је јавно финансирање, буџетирање, кредитирање и прављење аранжмана са страним Владама којима се додатно кредитно оптерећују наши грађани, ствар са којом мора бити упозната наса јавност“.