Прочитај ми чланак

БОРКО тражи од Вучића: Пусти пензионере да шетају, макар сат дневно (ВИДЕО)

0

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић апеловао је и на Министарво спољних послова да помогне нашим грађанима који су се затекли негде у иностранству:

“Желим да замолим министарство иностраних послова да се стави у функцију наших људи који су у иностранству, наших људи у иностранству који чекају да дођу кући. Обавеза државе је да их пребаци у Србију. Обавеза дипломатско конзуларних представништава је да тим људима буде на услузи у сваком смислу. Видим да неки од њих немају где да спавају, да спавају по парковима,паркинзима.. Отворите резиденције, или амбасаде и примите те људе у делове које нећете употребљавати. Направите тачне спискове тих људи, обезбедите им храну. Зато постоји дипломатија између осталог да буде на услузи нашим људима.”

Стефановић је коментаришући наслове у дневној штампи приметио да се више дневних листова бави економском кризом у коју због пандемије и глобалног ванредног стања улази читав свет па, и Србија и приметио да привредници не знају шта да раде:

“То је последица недостатка јасних инструкција и мера које држава треба да предложи. Јуче смо изажли са 20 конкретних мера које треба да обезбеде привреди да функционише. Бавимо се људима који се плаше не само вируса него који се плаше шта ће после тога. Недопуство је да се отпуштају радници и то, на пример ,са аеродрома “Никола Тесла” који је дат под конценсију фирми “Ванси”. То се мора зауставити одмах. То се ради мерама које усвоја влада а не да их најављује Марко Чадеж, председник ПКС, и то за десетак дана. Уз сво поштовање напора које ПКС улаже то није њихов посао. У САД је после дебате усвојена план помоћи привреди. Слично је у другим земљама. То је обавеза Владе. Апелујем да пожурите, институционално делујте и уључите све који имају неки предлог“, нагласио је Стефановић, и додао:

“Морамо размишљати шта да радимо сутра. Размере економске кризе ће бити огромне. Око тога се слажу сви економски стручњаци на глобалном нивоу. У фокусу свих наших напора мора бити човек. Неопходно је да дефинишемо концепт који ће терет кризе поделимо равноправно међу становништвом. Криза не сме бити повод за још веће поделе у друштву. Ионако су у Србији разлике огромне,а ми не смемо допустити да после кризе буду још веће”.

Павле Грбовић заменик председника Покрета слободних грађана истакао је захвалност према медицонским радницима, и подржао аплаузе који им градјани у знак подрске саљу сваке ноци у 20х. Али и додао да је за режим којо није у стању да врати своје градјане у Србију, и за председника који подругљиво говори о породичним фирмама које немају залихе помоћу којих би плаћале плате радницима, и чувале сопствену ликвидност, резервисано лупање у шерпе или неки други сличан израз негодовања градјана. Грбовић је апеловао на градјане да купују домаће производе и тако помогну нашој привреди у овом тешким условима.