Прочитај ми чланак

БОРКО СТЕФАНОВИЋ: Ово је истина о случају Миладина Ковачевића

0

Режимски таблоиди устермили су се на Борка Стефновића, бившег званичника Министарства спољних послова и актуелног потпредседника Странке слободе и правде, наводећи како "сад кука, а да је ћутао за Миладина Ковачевића".

Стефановић за Нова.рс истиче да је поново покретање приче о Миладину Ковачевићу и његове наводне одговорности, у ствари покушај актуелне власти да прикрије опструисање у вези случаја зверског пребијања у Новом Саду.

Наиме, Миладин Ковачевић се терети за кривична дела угрожавање сигурности и злостављање и мучење, јер је 16. септембра девојци Т. Т. (26) претио, вукао је за косу, поломио јој је телефон, наводено је из тужилаштва. Ковачевић је у полицијску станицу дошао у пратњи адвоката, 18. септембра, а за њим је претходно била расписана потрага по налогу Првог основног тужилаштва у Београду.

Иначе, Ковачевић је јавности постао познат када је 4. маја 2009. године у Бостону, свом колеги студенту Брајану Стајнхауеру, нанео тешке телесне повреде. Он је напустио САД пошто су његови родитељи платили кауцију за ослобађање из притвора, а од Конзулата Србије добио је привремене путне исправе. Ухапшен је у Србији 28. октобра, са бившим генералним конзулом Србије у Њујорку Слободаном Ненадовићем, којем је 16 дана касније укинут притвор. Ковачевића је српско тужилаштво теретило и за подстрекивање на злоупотребу службеног положаја и фалсификовање исправе, јер је на тај начин побегао из САД у Србију.

У време када је Ковачевић претукао колегу Американца и побегао у Србију, у канцеларији Министарства спољних послова радио је Борко Стефановић и то је разлог због којег сада режимски таблоиди “оживљавају” ову причу и оптужују га. Такође, наводе и да, “Стефановић сада нема права да кука и да се жали” зато што је Више јавно тужилаштво у Крушевцу затражило казну од четири и по године затвора за Милоша Шапоњића, а по три и по године за Марка Живковића и Данијела Гмијовића, који су оптужени због инцидента испред МЗ Расадник новембра 2018. године, када су нападнути Борко Стефановић, и Бобан Јовановић из Крушевца, као и полицајац Дејан Палибрк, “када је ћутао у вези случаја Миладина Ковачевића”.

Стефановић је стога јавности, путем свог званичног Твитер профила, написао све о догађајима када је Ковачевић побегао из САД у Америку, а у разговору за Нова.рс објашњава да је сигуран да актуелна власт и режимски таблоиди на тај начин покушавају да сакрију одговорност због пребијења у Новом Саду.

“Сви таблодии су се кроз лажи дотакли ове приче. Али то није први пут. Миладин Ковачевић је направио кривично дело у Америци, за сваку осуду и мислим да је преблаго осуђен. Он је уз помоћ конзула побегао из Америке. Ту је несумњиво утврђено да постоји одговорност конзула, и једног и другог. И Слободана Ненадовића и Игора Милошевића. Они су због тога хитно враћени у земљу, дат им је отказ и добили су кривичне пријаве”, каже Стефановић и додаје:

“Сасвим је јасно да то сад отварају да би покрили брљотину у Новом Саду и чињеницу, доказану чињеницу, да полиција није реаговала на време, да су опструирали поступак, да су фактички дозволили човеку да побегне и то је суштински сукоб између две струје у СНС-у у Новом Саду. У тој ситуацији, када је све то доспело у јавност, да се покрију, покрећу причу о Миладину Ковачевићу, који је у међувремену, према писању медија, истукао девојку. Па сада, да би се покрили, помињу мене, Бориса Тадића, Вука Јеремића, па чак и Драган Ђиласа, који нема никакве везе с тим. А све то и поред тога што је Миладин Ковачевић човек кога су они штитили. И он и његова породица били су блиски тадашњој Српској радикалној странци, из које су се испилили сви ови наши садашњи упропаститељи” објашвања потпредседник Странке слободе и правде.

Стефановић истиче за Нова.рс да се прича око Миладина Ковачевића и пребијања студента у Америци понавља годинама, те да је он тужио све таблоиде за изношење неистина на његов рачун у том случају и да их је добио на суду.

“Конзули су осуђени, одслужили су казне. Преговоре о плаћању трошкова лечења је водило Министарство правде, дакле ја нисам имао ништа с тим. У твитовима сам све прецизно објаснио, али јасно је шта покушавају”, закључује Стефановић.

Случај Миладина Ковачевића из угла Борка Стефановића

Стефановић је на Твитеру написао да је Миладин Ковачевић у Њујорку брутално пребио америчког студента, да је одмах изведен на суд, који му је одузео српски пасош и забранио да напусти земљу.

“Суђењу је присуствовао наш конзул у Њујорку, Игор Милошевић. Потписао је и записник као конзул. Након тога Ковачевић с мајком долази у наш конзулат и почиње драма у којој мајка пада у несвест, има напад хистерије и врше притисак на конзула Милошевића да им изда путни лист да би Ковачевић могао да побегне у Србију. Конзул иначе по свим прописима има право да изда путни лист уместо пасоша. Конзул има овлашћење на издавање путног листа без икакве обавезе да тражи сагласност министарства, јер се путни лист издаје након што неко ИЗГУБИ или му УКРАДУ пасош. Конзул Милошевић је знао да Ковачевићу пасош није изгубљен или украден, већ задржан од суда”, објашњава Стефановић на Твитеру.

Даље додаје да је тако Милошевић починио кривично дело, јер је издао путни лист Ковачевићу и омогућио му бег из Америке, под притиском мајке, као и да никог није питао за то, нити је за то добио налог или било какву инструкцију, и да не постоји било каква пријатељски однос са Ковачевићем или родбински.

Стефановић истиче да нико из министарства није знао за овај догађај док се није десило, нити је било ко интервенисао према конзулу Милошевићу да изда путни лист.

“Нико из министарства није рођак, пријатељ, нити је било ко познавао Ковачевића или било кога његовог. Конзул Милошевић је сам то урадио. По закону је имао право да изда путни лист само ако је неком пасош изгубљен или украден. Проблем је што је он знао да није. Сазнавши за ово, одмах смо, хитно, вратили оба конзула у земљу, дали им отказ у министарству и поднели кривичне пријаве против њих нашем суду. Оба конзула су правоснажно осуђена пред нашим судом, као и сам Миладин Ковачевић. Верујем да је осуђен на ниску казну. Након свега тога, америчка Влада тражи да изручимо Ковачевића Америци, иако немамо закон који то дозвољава. Србија у то време ипак усваја овај закон. Потом долази захтев америчке Владе и породице Штајнхауер за исплату трошкова лечења пребијеном младићу. Преговоре о исплати накнаде и штете од 900 хиљада долара води Министарство правде Србије, не Министарство спољних послова. Са тим немам ништа, ни лично, ни по функцији. На крају, Ковачевић одлази у затвор, бране га Радикали којима је близак, а медији под контролом Цанета Суботића и други таблоиди крећу у бестијалну кампању лажи против неколико људи, укључујући и мене. До данас не могу да сачувам част и истину због тих лажи Зекићке и сличних”, написао је Стефановић па подвукао:

“Лаж је да познајем Миладина Ковачевића или било кога из његове фамилије, као и било ко из моје породице. Лаж је да смо “платили да побегне”, јер је Министарство правде платило трошкове лечења, а овај је већ побегао. Лаж је да је било ко тражио да се Ковачевићу да путна исправа. Сви актери из конзулата су осуђени и суд је утврдио да нико из Београда никако није утицао на њих. Сад, то се стално вади и лаже, блати, из интереса власти и њихових медијских слугу. То је једина истина и све је било управо овако како сам написао, што је и суд потврдио више пута. Остаје енигма зашто многи верују лажима режимских таблоида, а кажу да их не читају. Зашто мисле да је нормално пљувати и лупетати по нечијем имену, а немати појма шта се десило? Хвала свима на пажњи, ако Вас занима истина о афери Ковачевић”, закључио је Борко Стефанович у својој објави на друштвеној мрежи Твитер.

Подсетимо, док је полиција 19 дана ћутала о случају Контић, у случају Миладина Ковачевића реаговала је експресно, па се поводом истог огласио и директор полиције Владимир Ребић, рекавши да је предмет Ковачевић полицијски решен и да је он “школски пример како полиција треба да поступа”.