Прочитај ми чланак

Борко поручио режиму: Иживљавају се, али правда ће доћи!

0

"То је други пут да се из процедуралних разлога одуговлачи са поступком и покушава са институционалним извлачењем тих људи од одговорности. Наравно да сам разочаран и мислим да је то иживљавање над жртвама, зато што се цео поступак враћа на почетак", каже за Директно.рс, Борко Стефановић, заменик председника ССП, поводом одлуке Апелационог суда у Крагујевцу да укине осуђујуће пресуде нападачима на њега, у Крушевцу 2018. године.

– То показује, нажалост, да правда у Србији може доћи тек темељном променом система и одласком ове власти, која, очигледно, из сенке, не желећи да својим пуленима отежа ситуацију, покушава на сваки начин да их извуче од одговорности – изјавио је Стефановић.

Подсетимо, Апелациони суд у Крагујевцу усвојио је жалбу окривљених Милоша Шапоњића, Марка Живковића и Данијела Гмијовића, и укинуо пресуду Вишег суда у Крушевцу од 17. септембра 2020. којом су они били осуђени на вишегодишње казне затвора због напада на заменика председника Странке слободе и правде, Борка Стефановића 2018. године. Предмет је враћен првостепеном суду на поновно суђење. Вест о одлуци Апелационог суда, објавио је адвокат Владимир Тодорић.

Судско веће Вишег суда у Крушевцу је у септембру 2020. године осудило Шапоњића на јединствену казну од четири године затвора, а Живковића и Гмијовића на три и по године затвора.

Они су 23. новембра 2018 године, напали Борка Стефановића, Бобана Јовановића из Крушевца и полицајца Дејана Палибрка, испред МЗ Расадник у Крушевцу.

„Укидање пресуде за покушај убиства доказ недостатка правде“

„У Крушевцу су новембра месеца 2018. нападачи блиски власти, Шапоњић и други, покушали да убију Борка Стефановића и Бобана Јовановића. При томе су шутирали већ онесвешћеног Борка Стефановића. Додатно, напали су и полицајца у цивилу Палибрка. За све то су добили казну између три и четири године затвора. Пошто је и тако пресуђена казна била превише, Апелациони суд у Крагујевцу је цео поступак вратио на почетак из процедуралних разлога и тиме наставио са одуговлачењем поступка и малтретирањем жртава бестијалног напада који је по нама био покушај убиства“, наводи се у саопштењу Странке слободе и правде.

У отвореном писму, чију садржину преносимо у целости, даље се наводи:

„Напомињемо да је ово други пут да окривљени нападачи из Крушевца покушавају и добијају подршку суда за избегавање одговорности.

Напад на Борка Стефановића и Бобана Јовановића је био неиспровоцирани напад на политичке противнике од стране људи блиских СНС и само је пука срећа и присуство полицајца у цивилу спречила смртни исход.

Нова одлука суда по жалби окривљених је доказ недостатка правде у Србији и постојање моћних режимских људи из сенке који никако не желе да њихови пулени добију заслужену законску казну.

ССП је свесна да ће тек сменом овог режима Србија доћи до правде и да ће сви који крше закон одговарати“, закључује се у саопштењу Странке слободе и правде.