Прочитај ми чланак

Борко: Србија да уведе санкције Русији | Новинар Србин.инфо: А ко ће да брани КиМ?

0

Потпредседник Скупштине Србије Борко Стефановић саопштио је да је Одбору за спољне послове упутио предлог резолуције о усаглашавању спољне политике Србије са политиком Европске уније, којом се предлаже увођење одговарајућег пакета санкција Русији, које би Влада морала одмах да примени.

„Доводимо се у реалну опасност да поново дођемо у изолацију“

„Једини смо кандидат за чланство у ЕУ, а нисмо увели рестриктивне мере Русији. Доводимо се у реалну опасност да поново дођемо у изолацију“, рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Скупштини.

Како је објаснио, земља долази у реалну опасност да се више од 10.000 фирми нађе у тешкој ситуацији, угрози 300.000 радника запослених у компанијама из ЕУ, као и трговинску размену са Унијом, која је 60 одсто укупне спољне трговине.

„Србија не сме да се нађе са друге стране виртуелног Берлинског зида“

Србија, сматра Стефановић, не сме да се нађе „са друге стране виртуелног Берлинског зида, који се поново гради“.

Увођење пакета санкција не би угрозило Русију, био би скромног домета, али би, ако се то не догоди, положај државе по питању Косова био отежан

Према његовом мишљењу, увођење пакета санкција не би угрозило Русију, „био би скромног домета“, али би, ако се то не догоди, положај државе по питању Косова био отежан, као и политички и економски односи са ЕУ.

Он је најавио да ће се до краја новембра предлог резолуције наћи пред Одбором за спољне послове, чији је председник, и да ће се о њој расправљати, а нада се да ће се наћи и на дневном реду Скупштине.

„Морамо да помогнемо сопственој земљи да избегне опасност изолације“

„Морамо да помогнемо сопственој земљи да избегне опасност изолације. Србија због своје части и интереса не може стајати по страни и правити се да не види промене које се дешавају. Не треба пратити емоције, него интересе“, закључио је Стефановић.