Прочитај ми чланак

БОРКО: Министарство и Ер Србија поново крше закон и крију информације

0

„Министарство финансија и Ер Србија поново крше закон јер у року од 15 дана нису доставили информације од јавног значаја и одговорили коме иду десетине милиона евра којим се покривају губици Ер Србије и Етихада”, изјавио је данас Борко Стефановић, заменик председника Странке слободе и правде (ССП) и најавио пријаве против одговорних лица у министарству и Ер Србији.

Стефановић је казао да је ССП, према Закону о приступу информацији од јавног значаја, тражила од Владе да обавести грађане које дугове, коме и у ком износу су плаћали током 2016, 2017. и 2018. године, „пошто се евидентно не ради о старим дуговима ЈАТ-а за које се држава законом обавезала да их исплати до 15. марта 2015. године”.

„Захтевали смо и од Ер Србије, као већински државне компаније, да објави колико Ер Србију коштају слотови на Хитроу које изнајмљује од Етихада, уз авион Ербас А320, који са Етихадовом посадом из недеље у недељу лети готово потпуно празан и додатно увећава милионске губитке Ер Србије. Ер Србија је дужна да објави и коме је исплаћена провизија од 6,55%, односно 7,9 милиона долара, када се Ер Србија задужила код Етихада за кредит од 120 милиона долара са каматом од 7,64%. Јавност мора да буде упозната са овим, али и свим осталим давањима Етихаду, пошто испада да смо некада из буџета плаћали 25 милиона евра за губитке ЈАТ-а, а данас покривамо губитак Етихада од 1,2 милијарде евра”, казао је Срефановић.

Због тога ће ССП, истакао је Стефановић, упутити жалбу Поверенику за информације од јавног значаја и поднети пријаве против одговорних лица у Министарству финансија и Ер Србији, јер се „не сме дозволити да представници власти прикривањем информација побегну од одговорности за штету коју чине свим грађанима Србије”.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!