Прочитај ми чланак

БОРКО испред Вучићевог кабинета упитао: Ко те то од кримиланалаца прислушкује?

0

Не постоји председник у било којој држави у свету који има контакте, дружи се и разговара са осумњиченима за најтежа кривична дела и након тога остане председник државе. То нас доводи до данашње теме за конференцију за штампу а то је такозвана афера прислушкивање. Наиме, ко су поштени људи, како каже председник Србије, са којима је разговарао о шутирању лопте, како каже? Кажите нам њихова имена - рекао је заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић испред Председништва.

– Да би неко био прислушкиван и праћен у Републици Србији по закону, он мора да испуни следеће услове. У члановима закона пише, да процедуру прислушкивања било кога у Србији покреће надлежни државни тужилац, суд даје одобрење за законско прислушкивање особе, тужилац ту одлуку доноси на основу иницијативе МуП или БИа. То се зове законско прислушкивање у Србији. У овом случају имамо ситуацију, у којој постоје само две ситуације. Или су људи који су задужени за законско прислушкивање, људи из полиције, БИА, или тужилаштва и суда прексршили закон и прислушкивали невине, поштене људе, како каже председник, због чега морају хитно бити ухапшени. И друга могућност је да ти људи нису били невини и поштени, како каже председник, а то значи да је разговарао, да има контакте осумњичене за најтежа кривична дела, за трговину наркотицима – рекао је Стефановић.

Он је додао да у том случају председник републике више не може бити председник.

– Нема трећег. То је цела прича, и оно на шта нама председник дугује одговор. Да бисмо било шта могли да урадимо даље, ми морамо добити одговор на ово питање. Или су прислушкивали незаконито невине људе, или председник прича са криминалцима, трговцима наркотицима и зато не може остати председник – рекао је Стефановић, и додао:

– Он је прекршио све могуће законе, да не улазим сад у то како је могао да их добије. То је противзаконито. Председник зна ко су људи са којима је разговарао, ми тражимо да каже ко су људи са којима је разговарао, а да снимке за које тврди да поседује, хитно достави јавности, да људи чују ко се налази на тим снимцима и о чему они разговарају. Ко још прислушкује у Србији без налога Вишег суда? Ко су ти људи који дају себи за право? Председник нам дугује следеће одговоре: Ко су људи из криминалног миљеа који су били под такозваним мерама и прислушкивани, претпоставимо на законит начин, и зашто крије њихова имена? Уколико су прислушкивани невини људи, онда сви надлежни морају бити ухапшени – рекао је Стефановић.