Прочитај ми чланак

Борко амбасадору ЕУ у Србији: Фабрици, зашто ћутите? Бојите се Вучићевих таблоида?

0

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић рекао је у обраћању уживо путем Фејсбука да је главни план за будућност уједињење опозиције и притисак свуда и разоткривање природе режима ка међународној заједници и Европској унији која ће морати да помогне Србији да, како је рекао, дођемо што пре до фер изборних услова и пошаљемо режим у историју. Стефановић је истакао да се нада и очекује да то буде пре 2022. године.

Он се у овом укључењу осврнуо и на списак Управе за спречавање прања новца на којем су се нашли новинари и организације које се критички односе према власти, уз коментар да се ради о спречавању слободног изражавања и прогон свих који другачије мисле.

– Сви причају о очигледном покушају гушења слободе медија и истраживачког новинарства, што је још један од производа овог ненародног режима – рекао је Стефановић, додајући да тај списак делује као списак за финансијски одстрел медијских радника и организација.

Стефановић је упитао шта Управа тачно сумња у људе са списка, због тога што обвај поступак већ постоји по закону али је употребљен само за део организација које примају новац из стрнаих фондова.

– Шта ви, кокнретно, господо из Управе, сумњате у ове људе – питао је.

Он је додао и да је Српски Телеграф писао да Рокфелер, додуше не зна се тачно који, финансира медије и НГО у Србији да руше власт и кризни штаб и од Србије направе роба, што је оценио као сумануто.

– Поптуно лудило – додао је.

Такође, Стефановић је рекао да се главно урендишптво свих редакција налази на јендој адреси.

– Центар свих редакција је у црном кабинету на Андрићевом венцу – казао је, додајући да се то односи како на телевизије са националном фреквенцијом, тако и за режимске таблоиде.

Стефановић је подсетио и на развлачење Тање Фајон на насловницама таблоида због њеног критичког односа према ситуацији у Србији где се, између осталог, говори да живи у отетој јеврејској имовини, што је, како је додао, потпуна лаж и глупост, због чега се обратио амбасадору ЕУ у Србиији Сему Фабрицију.

– Господине Фабрици, како се осећате кад читате овакве наслове о европосланици Тањи Фајон, председници словеначке Социјалдемократске странке? Јел Вам бар мало непријатно што представљате ЕУ? Јел знате да би то сада могло Вама да се деси? Ви знате да би Вас, ако кажете нешто, ставили на насловну страну и окитили Вас најгорим лажима и увредама. Можда Ви из тог страха ћутите и нећете да кажете ни јенду реч у одбрани европских институција и појединаца који су уложили немали напор да изађемо из стања тешке политичке, а сада и здравствене кризе. Зашто ћутите Амбасадоре Фабрици – питао је, додајући да су грађани Србије ти који желе да учествују у изградњи Европе.

– Ми ћемо градити Европу заједништва, једнакости и социјалне правде и бићемо равноправни члан и правићемо је ко тврђаву доброг живота и заштите свих угрожених, а не тврђаву бирократије и корупције. Због тога тражим од Вас да не ћутите. И немојте дозвољавати овакав прогон људи који критикују власт, рекао је додајући да је све то очиглено, али да се ћути.

– Сви то виде, али по Кјубриковом наслову филма живимо Широм затворених очију.

Такође, Стефановић је истакао да режим ствара сукобе са суседима како би се скренула пажња са битних дешавања.

– Режим је посвађан са свим осим са Мађарском због другарског односа Виктора Орбана и Александра Вучића. У Куриру на страни 4 и 5 успели су да напишу сво могуће хушкање са Хрватима, са Албанцима, са Бошњацима , са Црногорцима, све оно што нам стари, а сада нови радикали припремају закључио је.