Прочитај ми чланак

Борељ и Ескобар демантовали Вучића: Споразум о Косову је обавезујућ и без потписа

0

Није прошло ни 24 сата од састанка у Охриду, а председник Србије Александар Вучић покушао је да убеди јавност да Анекс споразума с Приштином није обавезујући, јер на њега није ставио потпис. Истом брзином стигао је и деманти Европске уније и Америке, чији званичници кажу - итекако важи.

Одговор Вучићу стигао је од високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Бореља, али и од изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара.

Борељ је рекао да је договор Србије и Косова, постигнут на састанку у Охриду, постао правоснажан оног тренутка када је Европска унија изашла са саопштењем.

“Договор није потписан из правних разлога, али су се обе стране сложиле да моја изјава (након охридског састанка) представља за обе стране посвећеност да се у потпуности обавежу са обавезама које произилазе из овог споразума и његове примене“, изјавио је Борељ након састанка министара спољних послова ЕУ.

Он је додао да је реч о важној прекретници у процесу нормализације односа која ствара „нови статус кво у дијалогу“. Нагласио је и да ће ЕУ пратити процес имплементације свега што је договорено те додао да постоје хитне ствари које одмах морају бити спроведене, попут формирања Заједнице општина са српском већином на Косову.

Идентична порука стигла је и од специјалног изасланика САД за Западни Балкан.

“Договор који су постигли Косово и Србија на састанку у Охриду, у Северној Македонији, је правно обавезујући. Правно је обавезујући за обе стране у сваком смислу. Није било питање потписа, већ питање обавезивања“, рекао је Габријел Ескобар овим поводом.

„Наредни корак за обе стране јесте да почну са применом договора“, истакао је он.

Тако је стављена тачка на сва нагађања око тога да ли договор из Брисела и Охрида важе или не важе, а које је покренуо председник Србије.

Подсетимо, Вучић је дан након састанка у Охриду, у обраћању јавности Србије рекао да је у формално-правном смислу тешко доказати да споразум постоји без потписа.

Дан након изјава Бореља и Ескобара у којима га демантују, каже да се његов став ни за јоту није променио ни пред ким. Али, изгледа да јесте, па сад каже да важи и усмени договор.

„Поновићу још једном – правно обавезујуће за Србију је кад ставим потпис или печат на нешто или кад се са тим вербално, односно усмено сагласим. Нико не може да произведе правне последице за Србију осим њеног председника или у појединим случајевима премијера или министра спољних послова. Што се тиче испуњавања, Србија ће да испуни и да ради свега што је рекла да ради на имплементацији“, рекао је јуче Вучић.