Прочитај ми чланак

„Борел у Берлину говорио о подели Косова“

0

Публициста Ветон Сурои саопштио је да је високи представник ЕУ Жозеп Борел на састанку са европским стручњацима у Берлину говорио о кориговању границе.

Сурои је, у ауторском тескту објављеном данас, открио детаље састанка који је Борел имао пре неколико недеља у Берлину са угледним европским стручњацима, преноси Газета Експрес.

Како је написао Сурои, на том састанку, шпански дипломата је покренуо тему кориговања граница питајући да ли би било добро решење да Србија преузме север Косова.

Међутим, негативни одговор експерата и идеја да ц́е промена граница отворити Пандорину кутију навели су Борела да постави следец́е питање: „Шта треба учинити да Србија добије нешто?“, наводи се у тексту.

„Пре неколико недеља, шеф спољне политике Жозеп Борел састао се у Берлину са угледним европским стручњацима и према неким учесницима, питао да ли би било решење да Србију преузме север Косова, а добио одговор да то не би било решење, вец́ отварање Пандорине кутије и тада је рекао: ‘Да, шта треба учинити да Србија добије нешто?'“, написао је Сурои.

Сурои је даље нагласио неусклађеност Брисела и Вашингтона у вези с дијалогом Косова и Србије. Према његовим речима, Борелове и Гренелове акције, у контексту Рубикове коцке, наликују ономе што свака страна жели да уреди своју страну рубикона одређеном бојом.

„У контексту Рубикове коцке, Борелов разговор и Гренелова Писма намере нису уопште координисани. Постоје напори Борела да, на пример, постави зид црвене боје, решењем које би, рецимо, могло да се свиђа Србији, док Гренел хоће да постави жути зид с прагматичним решењима која обезбеђују економски напредак за обе земље, као што истиче амбасадор“, додао је публициста.

Сурои је истакао да Борелово питање о томе како извести да Србија нешто добије од дијалога подсец́а на логику куповине у којој се нуде попусти како би се поспешила продаја.

Према његовим речима, такво питање показује менталитет да, пошто је Косово независно, мора нешто дати. преноси КосовоОнлине.

Додао је и да ако се такав менталитет настави, онда се наставља и „трогодишње клупко које је Федерика Могерини оставила иза себе док је била на челу дипломатије ЕУ“.