Прочитај ми чланак

БОЛТОН: Србија и Косово да постигну споразум што је пре могуће

0

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон рекао је на састанку са словеначким министром иностраних послова Миром Цераром да Србија и Косово морају да постигну споразум.

„Поздравио сам словеначког министра спољних послова Мира Церара у Белој кући. Као савезници у НАТО разговарали смо о заједничким економским и безбедносним интересима у Европи и о потреби да Србија и Косово постигну споразум што је пре могуће“, написао је Болтон на Твитеру, преноси РТК2.

Сједињене Америчке Државе у међувремену су још једном потврдиле подршку „постепеној, транспарентној транзицији Косовских безбедносних снага у професионалну, мултиетничку војну силу, која је интероперабилна са НАТО и представља све заједнице на Косову“.

„То је суверена одлука владе Косова“, наводи се у саопштењу Стејт департмента, које преноси Глас Америке.

У саопштењу се, међутим, истиче да ће „безбедност Косова најбоље бити заштићена норамлизацијом односа са Србијом“ и да би за Косово „дијалог требало да буде апсолутни приоритет“.

„Апелујемо на обе стране да уклоне све баријере како би се вратиле за преговарачки сто и постигле свеобухватни споразум о нормализацији“, наводи Стејт департмент.

Америчка влада истиче да одлука Скупштине Косова „не доноси никакве моменталне промене када је реч о структури, мисији или операцијама КСБ“.

„Ради се о административном кораку, којим започиње процес који ће трајати деценију, а током којег Косово од земље којој се пружа безбедност треба да постане земља која доприноси безбедности“, објашњава Стејт департмент.

Додаје се да више него икада раније влада Косова мора да настави да се ангажује са мањинским заједницама, да блиско сарађује са НАТО савезницама и њиховим партнерима и да поштује све преузете обавезе.

„Очекујемо да се влада Косова повинује свим постојећим споразумима и обавезама које је преузела у вези са кретањима трупа и операцијама војних снага, а пре свега обавези према генералном секретару НАТО из 2013. године да било која операција на северу Косова захтева претходну консултацију са командантом Кфора“, закључује се у саопштењу Стејт департмента.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!