Прочитај ми чланак

„Боље да не причам шта ја знам о Ивици“: Шта је Вучић говорио сарадницима о Дачићу

0

Помало изненађујуће, а помало и очекивано, у тренуцима кад се чинило да не постоје "велике" препреке за потписивање споразума између Београда и Приштине, пошто је радикални Аљбин Курти рекао да прихвата европски предлог за Косово, у Србији је дошло до “кризе власти”. Некако истовремено, у моменту кад се назирао крај косовске саге, родила се нова драма - председник Александар Вучић љутито је констатовао на једном партијском састанку (о чијим детаљима су нас известила режимска гласила) да су напредњаци остали сами и да су их по ко зна који пут издали социјалисти.

Читава представа трајала је нешто дуже од 24 сата, а окончана је састанком Вучића и Дачића и изјавом председника СПС у којој је поручио да “опрашта Ђури што га је тукао”. После свега, епилог је такав да социјалисти и даље стоје постојано у власти, док грађанима остаје да размишљају ко им је и због чега сервирао ову неквалитетну драму?

Није потребно бити претерано мудар како би се дошло до закључка да је Александар Вучић генератор свих политичких догађаја и највећег броја вести у земљи. У његовој глави настају и нестају кризе, формирају се и руше Владе, одређује политичка судбина министара, а од његовог расположења зависи душевни мир коалиционих партнера,

Ивица Дачић, вероватно најбоље од свих у власти зна колико могу бити болне промене расположења председника Србије и да му је мало потребно да “изгуби живце”, а у Дачићевом случају то значи подсћање на све раније “издаје”.

Међутим, чини се да је Дачић у међувремену прихватио ову “незхвалну” улогу и да допушта председнику да се иживљава над њим, ако је заузврат на талону останак на власти. С друге стране и Вучићу је оваква поставка веома згодна – поред тога што може неконтролисано да се свети Дачићу, свака турбуленција и најава избора, па макар она настала као последица дириговане кризе власти, може да одврати пажњу са неких много важнијих тема, као што је, на пример, коначни споразум Београда и Приштине.

Према речима саговорника “Нове” из врха Српске напредне странке, управо је то био циљ нове кампање коју је председник повео, а повод се згодно “наместио” – Социјалисти нису учествовали у тучи и чупању ревера са опозицијом у Скупштини, а Дачић је истовремено током боравка у САД урадио “нешто” што се не опрашта.

“Наступио је самосталније од онога што Вучић допушта. Разговарао је са представницима САД тако да је то, из угла Вучића, протумачено као покушај да се наметне као соло играч. Вучић не воли да било ко буде опција, изузев њега”, наводи наш саговорник.

Генеза односа Вучића и Дачића

Од оснивања владајуће странке, Вучић је имао “посебан пик” на лидера СПС, наводи наш саговорник.

“На састанцима је стално понављао да ће кад-тад да му врати за оно што му је урадио. Стално га је уцењивао са афером ‘Кофер’. На сваком састанку у Главног одбора и Председништва говорио је о њему како је преварант, како су његови људи криминалци и како он врло добро зна како ће са њима”, објашњава наш саговорник.

С друге стране, Дачић је, како каже наш саговорник, свесно то трпео, знајући да му је то карта за останак на власти.

“Председник СПС је редовно одлазио на та чувена Вучићева дружења у Бокељку… Вучић би повремено позивао људе из власти у госте и та дружења би трајала по неколико сати. Њихови односи су варирали од ситуације до ситуације, али по правилу, кад дођу избори, постали напети. Наравно, Вучићевом одлуком”, објашњава наш саговорник.

Како каже, Вучић би, по расписивању избора, на састанцима СНС храбрио сараднике да отоврено нападају Дачића.

“То би практично постајао страначки задатак. На састаницима СНС би Вучић говорио најгоре могуће ствари о Дачићу, а онда би, поред партијских функционера, стигла директива у режимске медије да извлаче афере и пише о СПС-у. На једном састанку, Вучић је рекао да је један од разлога зашто не жели одмах да формира Владу, иако има већину, то што жели да види како ће се социјалисти понашати и хвалио би нам се како је прекинуо контакте са њима и да ужива у томе што они не знају кад ће их позвати, да ли ће их позвати и шта је његов наредни потез”, објашњава наш саговорник.

Све би то трајало, како каже извор Нове, до последњег рока за формирање Владе Србије кад би односи напрасно отоплили.

“Дачић је политички лисац и он свесно учествује у Вучићевој игри. Зна да је потребан Вучићу, у најмању руку, због поделе одговорности. Сваки њихов сукоб иницира Вучић и увек је то представа за јавност, а само се повод и циљеви разликују од ситуације до ситуације. Некад је то пуко дисциплиновање и подсећање ко је главни играч, а то се обично дешава кад је подела функција, некад је то контрола штете као сад, кад му је потребно да скрене пажњу са фијаска у Скупштини Србије и кад му је важно да изазове кризу како би одложио потписивање споразума са Приштином”, подвлачи наш саговорник.

Дачићев билборд изнервирао Вучића, имао шта да каже и о Палми

Током последњих избора, председник Србије Александар Вучић, како наводи наш извор, био је веома љут на свог коалиционог партнера, упркос томе што га је он подржао у председничкој трци:

“Кад је била кампања, Вучића је баш изнервирао билборд ‘Дачић премијер’ и то нам је рекао на састанку. На тим састанцима, кад би говорио о њима и Јединственој Србији, константно је потенцирао да су они ‘олош’ и да са њима треба само ‘строго пословно’ функционисати. Кад је била прича о журкама које је Палма организовао, он је само одмахивао рукама и говорио како је ‘боље да не прича шта све он зна о томе’”.

Уз све то, Вучић је истицао да је боље да „прича ста све он зна о Ивици“, мислећи на лидера социјалиста.