Боли ли шамар Светог Василија Острошког (фото)

0

Објавом Митрополије црногорско-приморске да ће 21. децембра уз народ бити и мошти Светог Василија Острошког родио се нови покрет — ДПС православље, који хајком обавјештава јавност да „у православном свијету нико није толико далеко отишао да користи мошти једног таквог свеца за политичке циљеве“, поручио је Марко Милачић, лидер Праве Црне Горе.

Он истиче да је тај нови „православни свијет“ у суштини свијет дубоке негације православља:

Foto: Printscreen TV Prva

„А какав је то светац Свети Василије Острошки? То је светац чији је лик предсједник државе Црне Горе Мило Ђукановић последњи пут видио у Цетињском манастиру на Божић деведесетих година, док је још био свјестан, клањајући се и љубећи крст у рукама митрополита Амфилохија.“

Да Василије може да устане…

„Да може да устане, умјесто благих ријечи добили бисте шамар Светог Василија Острошког, на чију имовину насрћете, да вам у ушима одзвања црквеним звонима све док не повјерујете у моћ његове руке, прекором што вјерујући народ, предвођен митрополитом једине канонске цркве, мора да подиже његове мошти како би их сачувао заједно са читавом црквеном имовином.“


Милачић се у обраћању Ђукановићу осврнуо и на најављени закон о отимању СПЦ:

„Ви да говорите о злоупотребама Цркве, ви који управо овим најављеним законом отимате од Цркве оно што је њено вјековима, ви који сте злоупотријебили све што се злоупотријебити може, па сада хоћете и оно једино што је слободно преостало, канонску Цркву. У тестаменту Светог Василија Острошког прецизно пише од кога је и за колико гроша купио земљу и оставио је Цркви, до у детаље, а ви овим законом желите да му то отмете. И сада се ви, који њему лично отимате, Стојану Јовановићу, рођеном у селу Мркоњићи, надомак Требиња, Светом Василију Острошком, ви га браните од нашег и његовог Митрополита. То је лицемјерство за „вјеровали или не“.

Не померају се мошти без муке

Ако некога чуди, наводи Милачић, био он у ДПС-у или не, одлука да се у Никшић, на Сабор, донесу мошти Светог Василија Острошког, нека се тај неко запита да ли би митрополит урадио овако нешто да није велика мука и да морамо да урадимо све, као народ, све што нам је остало, да заштитимо оно што нам је најпрече, да заштитимо нашу Цркву и наше свеце, па и Светог Василија Острошког на кога се овим законом кидише.

„У свијету истинског православља мошти великих светаца дизале су се примјером руке Светог Јована Крститеља, путовале и стизале до мјеста и народа који није могао доћи до њих, али и склањале и чувале од најезде новокомпоновано мислећих, као вас и увијек су се враћале тамо гдје су највише припадале. Тако ће и мошти Светог Василија Острошког увијек наћи пут да дођу до свог народа и не брините, јер и када устану мошти Светог Василија Острошког, дио под Острогом ће увијек остати за вас, да можете поћи да окајете гријехе што нисте били уз свој народ ни онда када је Свети Василије Острошки устао да буде уз њега“, закључио је Марко Милачић.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!