Прочитај ми чланак

БОЈКО СЕ ИЗВИНИО: Опростите што сам вас назвао Северномакедонци

0

Премијер Бугарске Бојко Борисов извинио се данас у Скопљу Македонцима због тога што их је недавно назвао "Северномакедонци" и обећао "комплетну подршку" Северној Македонији у НАТО интеграцији

Премијер Бугарске Бојко Борисов извинио се данас у Скопљу Македонцима због тога што их је недавно назвао „Северномакедонци“ и обећао „комплетну подршку“ Северној Македонији у НАТО интеграцији.

Борисов, који је допутовао у Северну Македонију поводом двогодишњице потписивања Спразума о пројатељству и заједничког обележавана празника Илиндена, са премијером Северне Македоније се поклонио на гробу Гоце Делчева у цркви „Свети спас“ у Скопљу.

Бугарски премијер се извинио зато што је грађане Северне Македоније назвао „Северномакедонци“ у недавном јавном обраћању.

„Моја грешка је што сам рекао Северномакедонци. Извините. Грађани Северне Македоније опростите, али то сам рекао не желећи“, рекао је Борисов.

Према договру из Преспе са Грчком око решавања спора око имана грађани Северне Македоније и даље настављају да се називају македонски грађани.

На новинарско питање Борисов категорично искључио могућност да Бугарска блокира интеграције Северне Македоније у НАТО, истичућу да је у бугарском интересу да њен сусед уђе у Алијансу.

Премијер Северне Макдоније Зоран Заев је истакао да две суседне земље сваки дан показују Балкану, Европи и свету да изазове могу да решавају разговором, поштовањем, стрпљењем и без посредника.

„Постигли смо сагласност и већ заједно обележавамо личности и догађаје из заједничке историје наших земаља и народа“, рекао је Заев и истакао да верује да се може пронаћи решење и у вези спора око Гоце Делчева.

„Гоце Делчев је личност и херој који повезује два народа, зато и у Северрној Макдонији и у Бугарској продужавамо да одајемо почаст влеликом Делчеву кроз језиик узајамног разумевања, заједнички са нашим блиским пријатељима који са нама деле слична осећања, вредности и циљеве“, рекао је Заев на заједничкој конференцији за новинаре са Борисовим.

Премијер Бугарске Бојко Борисов се у Скопљу касније срео и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!