Прочитај ми чланак

Бојан Костреш: Коштуница је крив за паљење западних амбасада

0

bojan-kostres

Заменик председника парламентарног Одбора за одбрану и унутрашње послове Бојан Костреш изјавио је да резултати радне групе МУП Србије, формиране на иницијативу министра полиције Небојше Стефановића да би се утврдило ко је и какве пропусте направио током и након обезбеђивања митинга „Косово је Србија“, реално представљају озбиљан напредак.

Он је за РТС рекао да је Стефановић имао велику улогу, чињеницом да је формирао ту радну групу и да је подржао да она коначно дође до неких резултата.

„Србија мора због својих грађана да разјасни целу ту ситуацију“, нагласио је Костреш.

Према његовим речима, непосредни извршиоци се већ знају, као и да је било пропуста у полицијском обезбеђењу, али, како је објаснио, сви који знају како функционише систем, знају и то да полицијски генерали не доносе одлуке сами од себе.

„Морају имати неки политички налог, и тај налог, или бар политичко нечињење, морало би да дође до самог врха власти. Мој лични утисак је да то није могло да се деси без дозволе Војислава Коштунице и мој лични утисак је да је он за то одговоран. Али државни органи морају да истраже то и морамо доћи судским, прописним путем до тога ко је инспиратор, организатор, због чега се то десило и ти људи морају бити кажњени“, рекао је Костреш.

У Вишем јавном тужилаштву у Београду у току је истрага против шесторице осумњичених у случају паљења амбасада у Београду након митинга „Косово је Србија“ 21. фебруара 2008. године а ускоро ће почети и саслушања сведока.

Закон о финансирању Војводине мора се донети консензусом

Београд — Закон о финансирању Војводине добиће подршку у покрајинском парламенту, али је потребно да добије подршку и у републичком, изјавио је Бојан Костреш из ЛСВ-а.

Према речима заменика председника Лиге социјалдемократа Војводине, ту је кључна улога војвођанске опозиције.

„Ту је кључна улога војвођанске опозиције односно странака које је чине, јер су оне владајуће у Републици… Тај закон се мора донети консензусом“, истакао је Костреш за РТС.

Он је додао да је уставна обавеза била да тај закон буде донет још пре шест година, још 2008. године, али да то није учињено до данас.

Костреш наводи да тај закон има подршку и СВМ, и да не очекује неки проблем.

„Можемо да разговармо о детаљима, а опозиција ће дати свој став“, напоменуо је Костреш.

Закон о финансирању Војводине једна је од тема разговора представника владајуће коалиције у Војводини који су се састали два пута како би превазишли све спорне ситуације у покрајини, а разговори би требало да буду настављени крајем следеће недеље.

„Суштина је да после 14 година сарадње превише ствари подразумевамо. Оптимиста сам и очекујем да решимо сва спорна питања. Војвођанска влада и скупштина раде све како треба и наши разговори не угрожавају покрајинску администрацију“, рекао је Костреш.

Он је истакао да је питање „Војводинашума“ и смена директорке Марте Такач само највише артикулисан проблем и каписла која је покренула разговоре.

„У питању су принципи, разговарамо о томе, а најмање је битно ко ће кадровски водити ‘Војводинашуме’. Много је важније да функционишемо и да грађани Војводине немају никакав проблем док се разговори воде“, нагласио је Костреш.

Разговара се о неопходности уставно-правног поретка Војводине, а кадровска питања нису суштина, иако нису небитна, објашњава Костреш.

Говорећи о предлогу лидера ЛСВ Ненада Чанка о промени изборног модела, Костреш каже да је идеја да Србија буде подељена на пет изборних јединица.

„Наша идеја је да и Србија буде децентрализована и да се омогући боља заступљеност свих делова Србије у парламенту. Ми смо разговарали начелно о томе и ниједна посланичка група није имала негативан став“, истакао је Костреш.

(Танјуг)