Прочитај ми чланак

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Москва ће пронаћи решење ако Београд позове Русију

0

Београд -- Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио да је Русија спремна да помогне око дијалога Београда и Приштине, уколико Београд то затражи.

Боцан-Харченко је оценио да у досадашњим напорима Запада да се дође до решења не постоји нешто ново што би обезбедило могућност компромиса.

Како је рекао за портал Спутњик, сви досадашњи напори подсећају на трчање на траци – троши се пуно енергије, али нема реалног покрета напред и да до сада није чуо нешто охрабрујуће од Аљбина Куртија.

Према његовим речима, више је чуо оно што не охрабрује и не даје неки подстрек за успостављање дијалога.

„Најважнија ствар је безусловно укидање царина. То је први и најважнији задатак. Чули смо нешто, али уз неке услове, што није јасно. А суштинска политичка ствар, што се тиче дијалога и свих напора од стране Запада – не сматрам да сада постоји нешто ново што би обезбедило могућност компромиса, а решење је могуће само на основу компромиса. То је свима јасно“, рекао је Боцан-Харченко.

Истиче да се став Русије о Косову није променио и да у склопу постојећих напора и дискусија не види Резолуцију 1244, а ње мора да буде, јер је она, каже, „темељ регулисања косовског проблема и решења“.

Упитан да ли ће ангажовање више међународних посредника донети нешто ново, Боцан-Харченко истиче да је чуо пуно позива да се што брже дође до решења.

„Временски оквир је непријатељ компромиса. Компромис је могућ само у отвореном дијалогу, без ограничења, уз помоћ посредника који су посвећени, одани, а никако нису наклоњени једној страни. Овде је неопходна равнотежа, али пре свега притисак на Приштину. Од тога сам и почео, да Приштина, у најмању руку, повуче таксе“, рекао је он.

Говорећи о томе да ли Русија размишља да именује свог посредника, Боцан – Харченко каже да је за Москву најважнији оријентир – став Београда и да ако буде позива из Београда и жеље, биће и решења.

„У сваком случају, Русија не остаје изван те ситуације. Русија је стална чланица Савета безбедности УН, а без Савета безбедности нема решења. Ту нико не може да каже нешто друго, изузев неких новинара из албанских новина, који сматрају да је ово могуће без Савета безбедности. Међународно-правна логика је доста једноставна – ако постоји једна резолуција, могуће је усвојити другу само на основу следећег решења“, рекао је он.

Упитан да ли то значи да је Русија спремна да именује свог посредника ако Београд буде затражио, руски амбасадор каже да не може да говори о ситуацијама које тренутно не постоје, али да ће Москва пронаћи решење ако Београд позове Русију.