Прочитај ми чланак

Блокаде путева широм Црне Горе: Народ пева „Ој, Косово, Косово“

0

Док у црногорском парламенту траје расправа о Предлогу закона о слободи вероисповести, верници Српске православне цркве (СПЦ) из Пљеваља и Жабљака блокирали су мост на Тари.

Раније данас блокиран је магистрални пут Беране – Бијело Поље. Блокиран и кружни ток у Будви. Присутан и предсједник Општине Марко Бато Царевић, а група грађана из Херцег Новог је, такође, блокирала пут у Зеленици.

То је саопштено на скупу свештенства, верника и грађана код Блажовог моста у Подгорици, а потврдили су и посланици Демократског фронта (ДФ) у парламенту.

На скупу је саопштено и где се све окупља народ, а речено је и да је блокиран пут ка аеродрому, пут за Радановиће, као и да су људи почели да се окупљају у Будви, што је дочекано аплаузом.

Свештеници све време читају молитву, а испред њих су полицајци који су на барикадма и спречавају пролаз до скупштине где је у току расправа.

„Нека будућност овог скупа зависи од оних који су на мостовима и путевима, јер је сигурно хладније њима на мосту на Тари, него нама у Подгорици“, рекао је свештеник Предраг Шћепановић.
Кордон полиције на Блажовом мосту и даље блокира пут ка центру града.

Окупљени грађани у близини моста певају „Ој, Косово, Косово“.

Протореј Радомир Никчевић рекао је раније да нема разилажења док написмено не добију потврду да ће до 8. јануара да се одгоди изгласавање Закона.

Одлагање гласање о закону тражио је митрополит Амфилохије у данашњем разговору с премијером Душком Марковићем, али договор о томе, како је обавештен парламент, није постигнут.

Марковић одбио предлоге Митрополита: Може разговор али након што изгласамo Закон

Он је казао да су разговарали са митрополитом о томе да је потребно закључити Темељни уговор, и саопштио митрополиту да је спреман већ сјутра да говори на ту тему

Душко Марковић је у директном обраћању након састанка са митрополитом Амфилохијем изјавио да се није усагласио са њим ни о једном питању који су представници МПЦ истакли као важне и пожељне да би се овај Закон усвојио консензусом.

Он је казао да су разговарали са митрополитом о томе да је потребно закључити Темељни уговор, и саопштио митрополиту да је спреман већ сјутра да говори на ту тему.

„Што се мене тиче, можемо већ сјутра да о томе разговарамо, и да дијелимо аргументе са свима, па и онима који нам не вјерују. А то неповјерење дијели и већина опозиције„, каже Марковић.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије састао се са Марковићем након што су у име Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић то тражили у Скупштини Црне Горе, а потом и телефонског разговора Мандића са митрополитом.

Амфилохије: Замолио сам Марковића да се расправа о закону настави након Божића

Управо је завршен састанак митрополита Амфилохија и премијера Душка Марковића који је одржан у Скупштини Црне Горе како би се постигао договор око повлачења Закона о слободи вјерисповијести. За сада нема конкретног одговора од Владе.

„Надам се да ће Влада испунити захтјеве које смо представили“, рекао је митрополит Амфилохије.

Он је након разговора са премијером казао да је Марковића замолио да се расправа и гласање о Предлогу закона о слободи вјероисповијести одложи за након Божића, као и да очекује а премијер позове полицију да пусте окупљене вјернике да „сиђу до Немањиног града.“

Он је поновио, да ће се Божић чекати у миру и љубави.

Митрополит је тренутно код вјерног народа и свештенства код Скупштине Црне Горе.

Посланици у Скупштини Црне Горе разматрају Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Расправи присуствују посланици Демократског фронта, али и премијер Душко Марковић и потпредсједник Зоран Пажин.

15:09
„Ја, раб божји, Црногорац, Србин изјављујем да сам крив што идем у цркву и крстим се са три прста“, рекао је посланик ДФ-а Милун Зоговић, подсетивши да је право на вероисповест загарантовано законом.

„Он је истакао да Црној Гори јесте потребан нови закон у овој области, али да буде припремљен са пажњом и у атмосфери поштовања. Овако, по оној народној „сила Бога не моли“, сила је произвела беду демократије“, додао је Зоговић.

15:03
РТЦГ: У току разговор Марковића и Амфилохија

Црногорски премијер Душко Марковић разговара са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем о Предлогу закона о слободи вероисповести у Влади, преноси РТЦГ.

14:59
Овако изгледа блокада пута за Беране:

Подсетимо, грађани Берана блокирали су улаз у град у знак подршке Српској Православној Цркви а поводом доношења дискриминаторског Закона о слободи вероисповести чије је гласање за усвајање данас у Скупшини Црне Горе.

14:57
Митрополит Амфилохије стигао у зграду Владе Црне Горе

14:52
„Не могу комунисти да одлучују шта је црква а шта није“

Посланик ДПС-а Драгутин Паповић у наставку дискусије о спорном закону о вероисповести изнео је тезу да је „српство у Црној Гори бјелашко-четничког карактера“.

„Не могу комунисти да одлучују шта је црква а шта није“, рекао је посланик Вељко Васиљевић и додао да се покушава супституција религије и СПЦ оличене у Митрополији црногорско-приморској неком псеудорелигијском организацијом ЦПЦ, коју је власт формирала.

„Супституција религије преко ДПС-а је кључни проблем“, додао је он.

14:15
„Вијести“: Амфилохије кренуо из Цетиња

„Вијестима“ је речено да је митрополит Амфилохије кренуо из Цетиња на преговоре са Марковићем.
„Вијестима“ је из Владе потврђено да су њих двојица већ разговарали телефоном и да је након тога поглавар МЦП кренуо да се са премијером састане у његовом кабинету.
Марковић ће се након састанка са митрополитом Амфилохијем вратити у парламент.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је све Црногорце, све људе који живе у Црној Гори, без обзира на то каквој они идеологији и партији припадали, како се национално осећали „на мир, на братску слогу, на љубав, јер је то једино што је у овом тренутку овде потребно свима“.

14:11
У наставку седнице Скупштине Црне Горе председник парламента Иван Брајовић саопштио да ће премијер Душко Марковић у свом кабинету разговарати с митрополитом Амфилохијем.

14:11
Седница Скупштине Црне Горе настављена после паузе

13:50
Епископски савет ће затражити хитно сазивање Светог Архијерејског Сабора СПЦ

Епископски савет Српске Православне Цркве у Црној Гори позвао је верни народ који дође пред Скупштину Црне Горе да „остане достојанствен и не пристане ни на какве провокације и учествује у немирима и сукобима које могу изазвати злонамерни људи и мешетари — припадници разних служби“.

У саопштењу се наводи да је данас одржана телефонска седница Епископског савета Српске Православне Цркве у Црној Гори који чине митрополит црногорско приморски Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, епископ милешевски Атанасије, епископ захумско-херцеговачки Димитрије, епископ диоклијски Методије и епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

„Мир и братска слога су нам најпотребнији јер православним хришћанима, као ни било коме у Црној Гори, не приличи било какав облик насиља. Носиоци и узрочници насиља јесу садашњи властодршци у Црној Гори који изазивају праведни народни гнев, заборављајући свељудску Његошеву истину: Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће се Епископски савет обратити свим међународним институцијама за заштиту људских права и слобода „због бруталног угрожавања слободе вјере у Црној Гори“. Истичу да је овај закон у Црној Гори „припрема да се на исти овакав начин отме имовина Српске Православне Цркве и на Косову и Метохији“.

„Епископски савјет ће затражити хитно сазивање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве због ванредне и новонастале ситуације, како у Црној Гори, тако и на Косову и Метохији, где је у припреми отимање светиња и имовине Српске Православне Цркве. Позивамо још једном сву браћу и сестре православне хришћане и све људе добре воље на мир и братску слогу са свим људима у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.

13:47
Амфилохије спреман да дође у Скупштину?

Реплицирајући премијеру, Мандић је рекао да ДФ нема никакву ексклузиву, а да су на улици у овом тренутку и присталице других странака зато што је влада припремила овакав закон. Мандић је додао да је разговарао са митрополитом Амфилохијем и да му је он пренео да је спреман да дође у Скупштину и да разговара са посланицима.

13:45
Јоаникије: Наше је да устанемо против неправде, али не оружјем и силом

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је окупљенима казао да Закон о слободи вероисповести није у складу са Уставом те су се данас сабрали да искажу неслагање.
Он је истакао да када се говори да је једна верска заједница против закона, заобилази се да је закон против православља.

„Наше је да устанемо против неправде али не оружјем и силом“, казао је он, а преносе „Вијести“.

Јоаникије је рекао да је овај окуп позив и опомена, „не дај Боже било какав инцидент“.

„Ово није страначки него црквено-народни скуп. Могли смо данас сакупити већи број људи, али нам то није био циљ“, навео је Јоаникије.

Казао је и да је ово закон о отимању црквене имовине.

Владике Методије и Јоаникије кренули су ка Скупштини.

Владике, свештенство и верници Митрополије црногорско-приморске (МЦП) који су се окупили данас испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици кренули су ка Немањином граду у центру Подгорице на молебан, преносе „Вијести“.

Отац Предраг Шћепановић је казао да верници не носе ни српске ни руске заставе већ само црквене.

„Ово није скуп који мора бити пријављен, јер је ово молебан“, казао је он.

Он је рекао да сви воде рачуна о томе да се полицији не упути ниједан попреки поглед „јер су они наша браћа“.

Поручио је грађанима да обрате пажњу и снимају, за случај да „буде убачених елемената“.

12:19
Грађани Берана блокирали град

Грађани Берана блокирали су улаз у град у знак подршке Српској Православној Цркви а поводом доношења дискриминаторског Закона о слободи вероисповести чије је гласање за усвајање данас у Скупшини Црне Горе, преносе црногорски медији.

Полиција у овом тренутку преговара са грађанима, тражећи да се пут одблокира.

12:18
Представница Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић сматра да је предложени закон искључиво правно питање.

12:17
Клетве и дијалог у Парламенту

Председник Скупштине Иван Брајовић упозорио је Мандића да не говори о клетвама. Милан Кнежевић из ДФ-а позвао је да се да пауза и да се настави дијалог.

„Имате понуду ДФ-а како да ситуацију разрешимо дијалогом“, додао је Кнежевић.

12:13
Подршка верницима СПЦ у Црној Гори из Високих Дечана:

 

12:11
Мандић: Ово не може да изађе на добро

Посланик ДФ-а Андрија Мандић позвао је премијера Душка Марковића:

„Немојте да дозволите да навучете проклетство на вас и на ове људе, покушајмо да нађемо решење, а оно је једноставно — повуците овај закон, који је усмерен против наше цркве. Немојте да нам објашњавате како није, народ препознаје да се ради о великој превари , као што сте говорили у време референдума о одвајању Црне Горе да ће све бити исто. А ништа није исто“, рекао је Мандић.

„Узмите икону и запалите свећу и станите испред полицајца, реците му да се знате из цркве. Имате прилику да зауставите много лошег што ће се десити у Црној Гори, ово не може да изађе на добро“, рекао је Мандић.

„И када бисте изгласали овај закон немојте да мислите да ћете са овим нешто завршити“, оценио је Мандић.

„Доћи ће вам људи на врата да вас питају откуд вам право да ми крадете цркву“, додао је овај посланик.

12:09
Опозиција: Ко је довео оволико полиције на улице?

Опозиција пита ко је дао налог да оволико полиције изађе данас на улицама Подгорице. Многи посланици били спријечени да уђу у Скупштину, тврде да се расправа одвија у атмосфери државног удара.

12:07
Паповић (ДПС): СПЦ је суштински опозициони центар

Посланик владајућег ДПС-а Драгутин Паповић изнео је тврдњу да СПЦ контролише барем 30 опозиционих посланика. „Нико их није ујединио као СПЦ. СПЦ је суштински опозициони центар“, рекао је Паповић.

11:56
Медојевић: Министар вређа!

„Министар Пажин почне дискусију са позивом на дијалог, а онда крене са увредама. Пажин почиње говор да исповоцира сукоб и распири поделе“, рекао је посланик ДФ-а Небојша Медојевић и позвао да се дисусија води аргументовано.

Милан Кнежевић из ДФ-а рекао је да је министар „увредио 89 одсто грађана и потомака оних који су 1918. гласали да са Србима формирају краљевину. Он је упитао ко је дао налог да толико полиције изађе на улице“.

11:55
Бранко Радуловић (ДФ): Ово ЦГ није доживела ни у доба Турака

Радуловић је констатовао: „Ово може да буде само у Северној Кореји“.

11:54
Славен Радуновић из ДФ казао да је недопустиво да полиција не дозвољава посланицима да дођу до Скупштине.

11:52
Посланик Лекић је казао да се данашња расправа дешава у атмосфери државног удара.

11:50
Изнад Подгорице кружи полицијски хеликоптер:

11:35
Жучна расправа у Скупштини, опозиција оптужује министра правде за говор мржње /видео/
Посланици ДФ оптужили су министра правде Зорана Пажина за говор мржње зато што је образлажући предлог закона поменуо великосрпски национализам.

„Нико Србе неће вређати“, рекао је посланик ДФ Милан Кнежевић.

Амфилохије: Позивамо све на мир, друг Ђукановић да одустане од закона топуза

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је све Црногорце, све људе који живе у Црној Гори, без обзира на то каквој они идеологији и партији припадали, како се национално осећали „на мир, на братску слогу, на љубав, јер је то једино што је у овом тренутку овде потребно свима“.