Прочитај ми чланак

Блинкен: Због споразума ће пет земаља ЕУ признати Косово, а на крају и Србија

0

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да би, ако се примени договор Београда и Приштине постигнут у Охриду, то отворило пут да пет земаља ЕУ које нису признале тзв. Косово, то учине.

Блинкен је тако одговорио на питање демократске сенаторке Џин Шахин о његовим напорима да убеди пет земаља ЕУ које не признају независност тзв. Косова.

„То је свакако питање које настављамо да покрећемо, али такође мислим да нас овај споразум, ако се настави даље, заправо ставља на пут ка признању од стране ових земаља“, рекао је шеф америчке дипломатије.

Блинкен је казао да је признање Србије друга ствар и да ће, како наводи, то потрајати.

„Али ако дође до нормализованих односа (Београда и Приштине), то би имало позитиван ефекат и верујем да ћемо временом доћи до те тачке, али мислим да је за пет земаља које не признају независност Косова, чињеница да су ове земље (Косово и Србија) постигле договор и под претпоставком да ће га спровести, то ће их гурнути ка признању“, оценио је Блинкен.

Према његовим речима, осим што су се Београд и Приштина начелно договорили, важно је да су „обавезе део планова обе земље за чланство у Европској унији“. Он је изразио наду да ће то подстaћи обе стране да спроведу обавезе. Блинкен је рекао да су САД „веома укључене у овај процес“, преноси Танјуг писање Гласа Америке.

„Разговарао сам о томе и са премијером (привремених приштинских институција Аљбином) Куртијем и председником (Србије Александром) Вучићем, тако да мислим да је ово позитиван тренутак“, рекао је он.

Сенаторка Шахин је рекла да је сенатски комитет за спољне послове веома заинтересован за ово питање и упитала како Конгрес може да помогне у том погледу.

„Верујем да би била огромна помоћ ако би, на пример, у вашим ангажманима са законодавцима обе земље, јасна подршка Конгреса Сједињених Држава да се крене напред и спроведу ови споразуми, мислим да би била критична“, рекао је Блинкен.

Он је казао да снажно охрабрује ангажовање чланова Конгреса са парламентима у Београду и Приштини, као и са самим лидерима обе стране у дијалогу.