Прочитај ми чланак

Бивши чланови Један од пет милиона: Издали су мисију изласком на изборе

0

Група бивших чланова организације Један од пет милиона упутилли су данас отворено писмо у којем наводе да то више „није изворно удружење младих људи са добрим намерама“ већ су „то људи који већ месецима желе са изађу на изборе и за то месецима смишљају изговор“.

„Својим потезима су издали првобитан циљ и мисију коју смо сами себи зацртали, па самим тим нису достојни да се представљају као удружење, а још мање као покрет који се везује за слоган Један од пет милиона, који није само њихов, већ носи огромну одговорност свих нас. Покрету Један од пет милиона тренутно не треба придавати већу пажњу него временској прогнози у Чилеу“, наведено је у отвореном писму поводом „смешне најаве о изласку на изборе“.

Потписници писма навели су да никад нису желели да својатају идеју која је покренула протесте у преко сто градова у Србији па ће, из тог разлога, јавности бити познато тек пар њихових имена, колико је било неопходно да она буде обавештена о њиховим активностима.

„Предводници ових протеста нисмо били ни ми, ни странке, покрети или удружења, већ сви људи који нису задовољни репресивним режимом Александра Вучића, они који су се осетили прозваним Вучићевом реченицом: ‘Шетајте до миле воље, ја ниједан захтев никада нећу да вам испуним. Може и пет милиона да вас се скупи’“, наведно је у писму.

Они су навели да су за њихов престанак активности унутар организације разлози били разни, од особе до особе, али се сви своде на то да су, неки пре неки касније, „увидели да постоји и друга страна“.

„Месецима је покушавала да се наметне идеја ‘лидера’ протеста. Било им је непојмљиво да се градјани Србије могу тако снажно уздићи без водје против Александра Вучића и система чији је он део. Поред онога што смо веровали да је чиста и искрена сарадња са опозицијом, а нарочито са омладином странака, наша идеја је била упрљана покушајима да се преузме водјство протеста не схватајући да је ширина градјанског бунта далеко већа од њихове симпатичности народу“, речено је у писму.

Они су истакли да „реално гледано, удружење Један од пет милиона не излази на изборе“.

„Услед безброј сукоба интереса и циљева, ми, некадашњи чланови, већином смо систематски изгурани из тог удружења. И за то смо кривци ми. Нисмо били довољно искусни и паметни, а у српској политици је најбоља намера далеко од најбољег оружја., навели су бивши чланови организације Један од пет милиона.

Према њиховим речима, „већина некадашњих чланова више није у удружењу, или како они преостали то сада зову ‘покрет’“.

„А ко су преостали? Великом већином добронамерни, изманипулисани млади људи. Они су најмањи проблем, њих разумемо, на њиховом месту смо и ми били у једном тренутку, те смо свесни притисака које трпе. Поред њих, остао је Стефан Павловић, који је ту месецима, чије ће намере веродостојно представити његове речи једноме од нас у новембру: ‘Јеси ли свестан да, ако нећеш да излазиш на изборе, за тебе нема места у овом удружењу?’ Недавни потези удружења су резултат, претпостављамо, његових манипулација и задњих намера, о којима нећемо правити спекулације“, речено је у отвореном писму.

Писмо су потписали Андреј Јовановић, Младен Лазаревић, Ана Вуковић, Димитрије Раловић, Мила Јовановић, Ненад Џамић, Бранислава Полимац, Ана Кнежевић, Јелена Анасоновић, Николина Божановић, Јован Ранчић, Немања Аксић, Павле Никачевић, Драган Митић и музички продуцент Александар Станојковић.