Прочитај ми чланак

Бивша министарка нова амбасадорка у Шведској

0

Бивша министарка правде у Влади Србије, Нела Кубуровић, биће именована за нову амбасадорку Србије у Шведској, сазнаје Нова.рс.

Нови амбасадор Србије у Стокхолму биће, како сазнаје наш портал, Нела Кубуровић. Она ће на том месту наследити Драгана Момчиловића који се на месту амбасадора налази од 2017. године. Кубуровић је водила ресор правде у претходној Влади, а потом је отишла на породиљско боловање.

Правница без дипломатског искуства

Бивша министрка је током читаве професионалне каријере радила као правница. Прво као приправник-волонтер у Првом општинском суду у Београду, након чега је добила место судијског помоћника, где је радила до 2008. године. Након тога уследила је селидба у Министарство правде, где је променила неколико позиција, затим рад у Високом савету судства, па повратак у министарство где је након функције помоћника дошла до министарске позиције 2016. године. Мандат Неле Кубуровић обележило је неколико легислативних промена, попут, примера ради, увођења казне доживотне робије у посебним, најтежим случајевима. Покренут је, такође, процес измена Устава, који до данас није довршен.

Осим правног, Кубуровић, макар по доступној биографији, нема дипломатског искуства.

Блиски чланови фамилије Неле Кубуровић у Влади Србије

Кубуровић је на место министарке правде дошла донекле изненадном одлуком премијерке Брнабић 2016. године. У јавности мало позната, у Владу Србије је дошла као експертски кадар који је био „компромисно решење“ како би се намириле све сукобљене фракције у правосуђу. На том месту наследила је Николу Селаковића, директно Вучићевог кадра, који је до данас остао битна „карика“ у персоналним изборима у правосуђу. Имајући у виду да Селаковић данас управља Министарством спољних послова, именовање Кубуровић се може третирати и као наставак сарадње која је започета у Министарству правде.

Иако је Кубуровић, након породиљског боловања, напустила Немањину 11, чланови њене фамилије су остали део Владе Србије, што потврђује именовање заове Дарије Кисић Тепавчевић на позицију министарке за рад, борачка и социјална питања.

Јавност у Србији прошле године је сазнала да су компаније блиске Бојану Кисићу (супруг Неле Кубуровић и брат Дарије Кисић Тепавчевић), добиле 27 уговора са јавним предузећима и министарствима.

Истраживање БИРН-а показало је да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе, чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Она је, у одговору БИРН-у, негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

“Ни на који начин нисам повезана са фирмом у којој ради Бојан Кисић, нити сам у могућности да утичем на пословање једне мултинационалне компаније која послује широм света. Влада и министарства имају строге процедуре када је у питању пословање и закључивање уговора са различитим фирмама, које подразумевају рано препознавање евентуалног сукоба интереса”, рекла је тада Нела Кубуровић.

Нова.рс упутила је јутрос питања Министарству спољних послова како бисмо добили потврду ових информација, али до објављивања овог текста из министарства нису стигли одговори на постављена питања. Овим поводом покушали смо да контактирамо и Нелу Кубуровић на број познат редакцији, међутим ни од ње нисмо добили одговор.