Прочитај ми чланак

БИТНО ДА НОСИ ДИЈАМАНТЕ Уклањају 450 тона хемијског отпада, а не кажу где

0

Након што су стручњаци годинама указивали да се у кругу некадашње Електронске индустрије у Нишу налази опасан хемијски отпад, што је показао и извештај Уједињених нација 2019, почело је његово уклањање. Око 450 тона хемикалија требало би да у новембру буде избачено са комплекса, рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, али није прецизирала где ће отпад бити збринут. Ипак, истакла се скупоценим накитом од више хиљада евра, по чему је људи једино и памте.

Да историјски отпад смештен у боцама код некадашње фабрике “ЕИ Метал” има негативан утицај на животну средину у Нишу и да се ту налази и отровни тешки метал олово, писало је пре две године у извештају УН, преносе Јужне вести.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски описује овај отпад као еколошку бомбу и каже да се годинама апелује да се он отклони, те да је срећа што се до сада није догодила нека незгода јер су боце са хемикалијама одмах поред улице.

– То је огроман опасан историјски отпад који је коришћен за галванизацију и због лоше приватизације, одласка једне, друге, треће фабрике у стечај, 20 година нико о њему бринуо није. Сада када све буде очишћено можемо заједно са суграђанима да одахнемо јер су многи покрети и удружења указивали да је Ниш један од градова у Србији који имају тај историјски отпад. Ова зграда је била доступна свакоме ко је са улице ту могао да уђе. Сва срећа па се ништа од несрећа није догодило – закључује Сотировски.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која се и данас могла видети у пригодној одевној комбинацији са препознатљивом скупим накитом, каже да овакви проблеми постоје у целој Србији, али да је Ниш на списку приоритета према књизи коју је радила лабораторија „Мол“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Irena Vujović (@irenavujovic.official)

– Тај историјски отпад је махом настао 2000-тих година услед приватизација. Ако је он био и амбалажиран та амбалажа је кородирала и сада је тренутак када се држава јасно суочила са тим проблемом. Хоћемо све да очистимо скроз до краја, до нултог стања, јер у претходном периоду се чистила по једна врста отпада, а то није решење и уз стални надзор инспекције чистиће се све – наводи Вујовић.

Не прецизира где ће хемикалије које, према њеним речима, загађују воду, ваздух и земљу, бити складиштене, али каже да оператери имају све важеће дозволе и да ће све бити у складу са Законом.

– Оператер ће вероватно ангажовати Хемијски факултет или некога ко је специјализован за то. Оператери имају сва важећа документа и дозволе да збрињавају опасан отпад. Они га складиште и збрињавају, онда извозе или уништавају, све у складу са Законом. По новом Закону и стратегији која је у примени, три године је право оператера да збрињава тај отпад на најбољи могући начин, а ниједан оператер у Србији не може то да ради без поштовања Закона. Ја не знам које су њихове локације – објашњава Вујовић.

Додаје да ће отклањање отпада са комплекса некадашње ЕИ допринети томе да ова локација буде конкурентнија на тржишту и да неке од зграда које и даље стоје празне добију своју намену.

– И у Нишу ћемо ускоро имати једну модерну депонију, регионални центар за Ниш и Дољевац. Следеће године ћемо, надам се, завршити пројекат проширења и санације комплетне нишке депоније, а све радимо по најсавременијим стандардима, како се у наредном периоду не бисмо суочавали са свим овим ситуацијама које нису добре, пре свега, по живот и здравље грађана – наводи Вујовић.

Подсетимо, да су тешки метали и хемикалије наслеђе које је Нишу остало од Машинске и Електронске индустрије показао је 2019. извештај УН. Тада је истакнуто да се у ЕИ налази опасно олово, док су у МИН-у бакар, цинк, никл, арсеник и хром.

Хемичар и некадашњи радник ЕИ Радиша Спасић такође је упозоравао да је отпад неадекватно остављен у индустријском кругу и да се на отвореном налазе боце фозгена и силана.