Прочитај ми чланак

Биралишта још нису отворена, а СНС већ „увози“ гласаче у Ниш и Нови Сад

0

После искуства са увозом бирача и приливом фантомских, односно фиктивних гласача у Београду, опозиционари у Новом Саду и Нишу помно прате и бележе све промене у броју гласача уочи локалних избора. Када је реч о другом највећем граду, Новом Саду, опозиција поручује да је већ забележено повећање броја људи од близу 2.000 гласача, док у Нишу очекују информације од полиције и траже увид у бирачки списак.

Опозиција у ниском старту очекује предстојеће локалне изборе који ће бити одржани у јуну или јулу. Фокус њихове припреме је праћење измена у бирачким списковима, односно повећање броја бирача.

Њихове сумње су да ће власт покушати да „прогура“ фантомске бираче, односно људе који су фиктивно пријављени на одређеним адресама. Тиме се директно прекраја изборна воља и утиче на резултате гласања.

Највећи пример фантомских бирача забележен је у Београду на изборима 17. децембра, због чега су грађани у унутрашњости земље забринути да би сличан или исти сценарио могао да се деси на предстојећим локалним изборима широм Србије.

Пажња је највише усмерена на Нови Сад и Ниш, два највећа града где ће се гласати за неколико месеци. Како кажу саговорници Нове из поменутих места, већ се кренуло у припрему терена, али и пребацивање бирача пред локалне изборе.

У Новом Саду већ кренуле изборне миграције: У 4 насељена места близу 2.000 нових бирача

Потпредседник Народног покрета Србије (НПС) Борислав Новаковић каже за Нову да је опозиција у Новом Саду у претходних седам дана утврдила повећање броја бирача у неколико насељених места, што је према њиховој рачуници близу 2.000 нових гласача.

Како напомиње Новаковић, симптоматично је да се на овим местима бележи раст броја грађана уочи избора, а чим се заврше, број грађана пада.

“На основу неприродне и необјашњиве разлике у броју бирача са претходних републичких избора из 2022. године и последњих избора у децембру, утврдили смо да је највеће увећање гласача било у следећим насељеним местима: Буковац (359 нових бирача), Лимани (666 нових бирача), Каћ (546 нових бирача) и Ново Насеље (265 нових бирача). Ово смо већ на почетку рада утврдили и наставићемо даље да анализирамо. У поменутим местима бележи се раст броја бирача пре избора, а пад после избора”, истиче саговорник.

Потпредседник НПС поручује да се једино увидом у бирачки списак може утврдити крађа на изборима, али да је то опозицији онемогућено.

“Апелујем на раднике МУП-а да се супротставе надређенима и да учествују у кривичном делу уписивања фантомских гласача у бирачки списак. Затражићемо и смену Гашића и других људи који су умешани у овај посао”, закључује Новаковић.

Претходно су чланови ПОКС-а саопштили да је у овом граду кренуло пуњење бирачког списка фантомским бирачима, те да је за 23 дана уписано више од 2.800 нових људи.

Према њиховим информацијама, број бирача растао је дневно за 122 грађана.

Опозиција у Нишу тражила информације од полиције и увид у бирачки списак

Народна посланица и председница градског одбора Странке слободе и правде (ССП) у Нишу Јелена Милошевић поручује да је полицији упућен захтев за информације од јавног значаја како би се колико људи има у бирачком списку и одакле мигрирају бирачи.

“Током изборне кампање била је поплава позива за гласање које су нам гласали сами доносили. У име једне Нишлијке наш правни тим је поднео кривичну пријаву, против НН лица и службеног лица. Очекујемо изборне мигранте имајући у виду да је власт у Нишу изгубила на гласању у општини Медијана, односно коалиција Србија против насиља имала је већу подршку од СНС и СПС. Ми смо формирали тим људи који ће се бавити бирачким списком и миграцијама гласача. Пратимо стање и гарантујем да ћемо се борити”, тврди Милошевић.

Како каже, у међувремену је стигао и одговор из тужилаштва и наглашава да су јој из ове институције саопштили да је покренут предистражни поступак због „фантомског бирача“.

Наглашава да је дужна да има и да информације грађанима око тога да ли постоји миграција бирача.

“СНС и СПС немају већину. Нису је имали ни на изборима 2022. године, нити су је остварили 17. децембра на парламентарним изборима. Борићемо се свим расположивим средствима да сачувамо изборну вољу. Изборне миграције ће сигурно кренути, а Нишлије могу да очекују да ћемо реаговати”, поручује Милошевић.

Са друге стране, Ђорђе Станковић из Народног покрета Србије (НПС) саопштио је да се у Нишу већ „припрема изборна крађа“ и да се у бирачки списак уписују људи са КиМ.

„Постоје СНС посланици који врше притисак на припаднике МУП-а и тако коригују бирачки списак, паралелно бришући, али и уписивајући нове гласаче. Бришу се они који нису били активни на претходних неколико избора, а уписују се из наше јужне покрајине, односно људи који су близу Ниша, а који ту пријављују место пребивалишта“, навео је између осталог Станковић.

Због фантомских бирача у Београду поднете су и кривичне пријаве, а према речима чланице Градске изборне комисије (ГИК) испред коалиције Србија против насиља Софије Мандић, таквих пријава је 3.000.

Доказе о фантомској регистрацији бирача видели си међународни посматрачи попут европарламентарца Андреаса Шидера. Он је поручио да све то изазива сумњу у регуларност изборног процеса, што би према његовим речима требало истражити.