Прочитај ми чланак

БиХ се обавезала да неће окупирати Месец и у свемиру користити нуклеарно оружје

0

Босна и Херцеговина се обвезала да неће окупирати Месец, ни друга небеска тела.

То је део документа који је ратифиикован јуче на седници Парламентарне скупшитне БиХ у Сарајеву, пише Н1, а преноси Индеx.хр.

pixabay.com

Ради се о Уговору о начелима којима се уређује деловање земаља у истраживању и кориштењу свемира, укључујући Месец и друга небеска тела.

„Правила коришћења свемирских ресурса могла би причекати, барем док се не уреде овоземаљска“, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Мирко Шаровић, заступник Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Босне и Херцеговине.

Између осталог, БиХ се уговором обвезује да у свемиру неће користити нуклеарно наоружање.

У уговору стоји да свемир, укључујући Мјесец и друга небеска тела, није предмет националног присвајања на основу захтева за суверенитетом, путем коришћења или окупације, или било којим другим средствима.

Ради се о међународном Уговору, а неки парламентарци кажу како он баш није неки приоритет. Један од њих је и заступник Шемсудин Мехмедовић, из Странке демократске акције (СДА).

„Док држава губи огроман број становника, шаљемо најсвјежију радну снагу у Европу, ми се бавимо свемирским проблемима који се нас апсолутно не тичу, али, ето, мора се ускладити с неким европским принципима“, каже Мехмедовић.