Прочитај ми чланак

БИЋЕ ТЕНЗИЈА – и Хрватска и Србија су изричите

0

Имамо слање оштрих порука пред долазак министра спољних послова Хрватске у Србију, а занимљиво је то да такве поруке не долазе са врха власти, већ од тужиоца за ратне злочине, истиче саговорник Данаса.

Zagreb

Имамо слање оштрих порука пред долазак министра спољних послова Хрватске у Србију, а занимљиво је то да такве поруке не долазе са врха власти, већ од тужиоца за ратне злочине, истиче саговорник Данаса.

Непознато је и даље ко ће бити нови министри правде и спољних послова у новој влади Србије, односно какав ће она курс заузети.

Како сада ствари стоје, биће тензија између државе у процесу европских интеграција Србије – коментарише за Данас Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, поводом доласка шефа хрватске дипломатије Миро Ковача Суботицу, на годишњицу од оснивања странке чији је Жигманов председник.

Без промене закона о регионалној надлежности за ратне злочине нема уласка Србије у Европску унију, изјавио је министар иностраних и европских послова Хрватске Миро Ковач, уочи јучерашње посете Суботици, а коментаришући изјаву руководиоца српског Тужилаштва за ратне злочине Милана Петровића да Србија не намерава да одустане од тог закона.

Саговорник Данаса напомиње да је договорено да то питање, које је било разлог за блокаду отварања поглавља Србији од стране Хрватске, буде решавано након отварања поглавља билатералним договорима.

– Јасно је да ће ту бити тензија, јер је Хрватска изричита и тражи изузеће за питања ратних злочина на територији Хрватске, односно стоји чврсто на становишту за ограничење српског законодавства. Србија има, међутим, потпуно супротно стајалиште – подсећа Томислав Жигманов за наш лист.

Он истиче да ће то питање бити отворено у билатералним односима, уз потврду тезе да се та прича у великој мери користи и за дневно политичке сврхе.

– Имамо и слање оштрих порука пред долазак министра спољних послова Хрватске у Србију, а занимљиво је то да такве поруке не долазе са врха власти, већ од тужиоца за ратне злочине – закључује саговорник нашег листа.

Милан Петровић, заменик тужиоца за ратне злочине изјавио је за Радио Слободну Европу да Србија не намерава да укине закон о регионалној надлежности за ратне злочине и да ће га и даље примењивати, а потврдио је и да постоје предмети за ратне злочине у којима су осумњичени хрватски држављани, међу којима су и хрватски бранитељи.

– Не разумем такве изјаве и не знам зашто се оне дају – реаговао Миро Ковач, уз напомену да су познати критеријуми и стандарди и да је уверен да ће се они испуњавати.

Ковач је јуче као изасланик председнице Хрватске био у Суботицу на прославу 26. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини, где се сусрео и са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

– Господину Дачићу ћу јасно рећи да је наша жеља да будућност буде европска, па и стандарди морају бити европски. То значи да Србија неће моћи да има такав закон о ратним злочинима – рекао је Ковач, преноси Хина.

МСП Црне Горе: И ако је од пријатеља много је

Недипломатски језик представнице руске дипломатије, чији је стил већ проблем Москве, најбоља је потврда онога о чему је говорио премијер Мило Ђукановић, наводи се у саопштењу МСП Црне Горе поводом изјаве Марије Захарове, портпаролке руског Министарства спољних послова. Захарова је изјавила да црногорски премијер Мило Ђукановић уништава односе са Русијом. „Што се тиче њене оптужбе о томе ко руши пријатељске односе са Русијом, она је апсолутно неоснована. Напротив, Црна Гора покушава да побољша односе, и то не на ријечима већ на ђелу, о чему говоре одлуке Владе Црне Горе као што је, примјера ради, продужење безвизног режима за грађане Руске Федерације са 30 на 90 дана“, наводи се у саопштењу. „Таквим изјавама хтјели би да нас уче да поштујемо њихове жеље о референдуму, а не Устав наше државе. Уосталом, да ли ћемо, и о чему, одлучивати референдумом, о томе ћемо ми одлучивати. И ако је од пријатеља, много је“, закључује црногорски МСП.