Прочитај ми чланак

БИА, НБС, Коридори: Спрдња власти са доделом функција у Јавним предузећима

0

Закони о Народној банци Србије, јавним предузећима, Војно безбедносној агенцији, Агенције за спречавање корупције само су неки од оних које је власт изиграла, постављајући на чело тих институција и предузећа кадрове Српске напредне странке.

Према законима, наиме, децидно се забрањује да се на директорска места или за чланове Већа постављају чланови партија, а њихово изигравање обично се спроводи тако што страначки функционери готово у фото финишу пред постављање на нову функцију замрзавају своје чланство у странци или из ње излазе.

Фото: Н.С.

Такав је, на пример, случај са Јоргованком Табаковић која се годинама налази на челу Народне банке Србије, директором БИА Братиславом Гашићем и Драганом Сикимићем, који води Агенцију за борбу против корупције. Они су чланство у Српској напредној странци замрзли непосредно пред ступање на нове функције. Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић није јавност удостојио чак ни изигравањем закона, већ је колико је познато и даље члан СНС. То исто важи и за бившег министра енергетике Александра Антића, који је сада на челу Коридора Србије, иако је колико је познато и даље високи функционер Социјалистичке партије Србије.

Недавно је у овом смислу “пао” и Фискални савет, који је важио за последњи бастион политичке независности, те у њему није било страначких кадрова. То је промењено пре неколико месеци када је члан СНС Бојан Димитријевић изабран у ово тело.

Да разјаснимо ситуацију корак по корак, а то значи од слова закона.

Закон о Народној банци Србије каже да гувернер не може бити члан политичке странке, а у члану 85 наводи и да се функционери НБС, али и запослени, не могу у обављању послова руководити својим политичким опредељењима.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, иначе један од оснивача СНС, постављена је на ову позицију 6. августа 2012, али је за заменицу председника СНС изабрана на Скупштини странке 25. јануара 2014. године. Накнадно је замрзла своју функцију у странци, али је било забележено да је упркос томе накнадно говорила на Главном одбору СНС.

Закон о БИА, тачније његов члан 20, каже да припадници Агенције не могу бити чланови политичких странака. Братислав Гашић у мају 2017. преузео је БИА, тада је и замрзао функцију у странци.

Члан 25 Закона о јавним предузећима каже да за директора јавног предузећа може бити именовано лице које испуњава читав низ услова, од којих издвајамо – да има најмање пет година радног искуства на пословима за које се захтева високо образовање, да има најмање три године радног искуства на пословима који су повезани са пословима јавног предузећа, да није члан органа политичке странке, односно да му је одређено мировање у вршењу функције у органу политичке странке.

Упркос томе већ годинама, функционер СНС Милорад Грчић је на месту вршиоца дужности директора предузећа “Електропривреда Србије”, а да никада није објављено да је напустио странку или замрзао чланство.

Исти је случај и са бившим министром енергетике Александром Антићем, који је по формирању нове Владе преузео предузеће “Коридори Србије”. Такође, јавности није објављено да се било шта променило у вези његовог чланства и високе функције у СПС. Претходно је ту функцију обављао напредњак Зоран Бабић, такође без да је напустио СНС.

И Закон о спречавању корупције у члану 21 каже да ни директор, нити било који члан Већа, не могу да буду чланови политичке странке, односно политичког субјекта и да подлежу истим обавезама и забранама које се по овом закону односе на јавне функционере.

Интересантно је да је актуелни директор Драган Сикимић на ову позицију изабран 17. јануара 2018, те да је тог истог дана иступио из Српске напредне странке, чији је до тада био члан. То значи да је у моменту кандидатуре Сикимић био члан СНС, те да је на место директора Агенције за борбу против корупције изабран супротно закону, јер кандидат за ово место не сме да буде члан ниједне политичке странке.

Недавно је страсти узбуркао и избор Бојана Димитријевића з ачлана Фискалног савета. Тада је Коалиција за надзор јавних финансија позвала Димитријевића да се “без одлагања изјасни да ли је у тренутку избора у тај независни државни орган био члан Српске напредне странке”. Без одговора. То је у јавности оцењено као задирање у последњи бастион независних институција…