Прочитај ми чланак

БЕЗ КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ за Јову Бакића – ‘Вучић разочаран’

0

Социолог Јово Бакић није добио пријаву после разговора у полицији у петак због интервјуа датог недељнику НИН, иако се о томе спекулисало у медијима.

Бакић за Данас то потврђује и каже да нема елемената за пријаву.

– Александар Вучић је то и сам разочарано закључио када ме је оптужио за „игру речима“- каже Бакић за наш лист.

А хоће ли тужилаштво покренути поступак против Бакића запитао се јуче и посланик Српске напредне странке Александар Марковић. Он сматра да је Бакић „позивао на револуцију и претњу некаквим ‘дугим цевима’“.

– Умислио човек да је много паметан, прогласио сам себе за независног интелектуалца и мисли да му је то довољно да може да руши институције система и да призива револуцију – рекао је Марковић и додао да је Бакић „нова звезда“ Савеза за Србију. Он је казао да Савез за Србију „највише воли тзв. независне стручњаке за све и свашта“ и набројао Родољуба Шабића, Сашу Јанковића и судију Миодрага Мајића, а „сада је дошло Бакићевих пет минута“, додао је Марковић.

И док су опозиционе странке углавном до јуче гласно ћутале о хајци на универзитетског професора, који ни њих као ни режим у критици нимало не штеди, Локални фронт из Краљева покушава да данас (вечерас) организује трибину у том граду на којој би Бакић говорио. Међутим, Свечана сала Градске управе није им дата на коришћење. У образложењу, са потписом начелнице Градске управе Јелене Бекчић Луковић, пише да Управа није у могућности да да салу на коришћење данас од 19 до 21 сати јер се у том периоду санира и чисти мушки и женски тоалет.

Бакић каже да ће на трибину свакако отићи ако се ЛФ снађе.

– Узгред, овакво образложење око сале је већ стереотипно – каже Бакић.

Активиста ЛФ Предраг Воштинић за наш лист најављује да ће трибина сигурно бити одржана па макар испред закључане сале.

– Само нек покушају да нам забране трибину. Исто време, исто место, не отказујемо ништа. Ово је већ треће узастопно одбијање наших захтева да одржимо јавни догађај у том простору и сад са сигурношћу можемо да тврдимо да смо „забрањени“ у сопственом граду. Од када смо организовали трибину на којој је тема било нерешено убиство Оливера Ивановића, више никад нам нису дозволили коришћење наше сале – каже Воштинић.

Он наводи да о колико срамној одлуци се ради, говори и оправдање из одлуке: „због чишћења и санације тоалета“.

– Који је, тек да поменемо закључан већ месецима, а трибине свих других организатора се несметано одржавају. Кад је ономад њихов министар хтео да штрајкује глађу против опозиције, цео локални одбор њихове партије се у атлетским мајицама и тренеркама појавио баш у тој сали, у недељу, без икакве одлуке и сагласности. Чак и без питања јер у деловодној књизи не постоји уредно поднет захтев. То су ти људи, што на звонце испеглају тренерке и дотрче да учествују у партијском ријалитију, а смета им трибина на којој говоре универзитетски професори. И сви нас питају зашто смо изненађени јер је требало да очекујемо да не дозволе Јову Бакићу јавно обраћање, али ми и нисмо изненађени него бесни – закључује Воштинић.

Осим Бакића на трибини су као гости најављени и Ђокица Јовановић, Слободан Саџаковић и Владимир Маровић.

Подсетимо, Бакић је изјаву дао у петак у СУП-у Београд. Бакић је за ТВ Н1 рекао да је мотив полицијског позива био тај што је „у Дневнику РТС злоупотребљен интервју који је дао НИН-у“, наводећи да никада није тврдио да је требало упасти у зграду јавног сервиса током протеста „Један од пет милиона“.