Прочитај ми чланак

БЕСТИДНА КАМПАЊА! Вучић: Лекари неће одлучивати које дете искључују са респиратора

0

"Желимо Србију где наши лекари неће морати да одлучују да ли ће ово дете да укључе, или ће оно дете да искључе са респиратора", овим безпризорним речима почела је предизборна кампања председника Александра Вучића у његовом првом онлајн обраћању грађанима Србије.

Да је на делу најгнуснија политичка кампања у историји наше земље говоре нам управо ове речи председника државе, који их изговара са лакоћом и без икаквих последица.

Медицински радници су шокирани речима Александра Вучића, а родитељи оболеле деце забринути и са пуним правом увређени. Које дете у Србији је искључено с респиратора и кад се то десило?

– Приче о респираторима нису у домену председника државе – рекао је примаријус др мед. Ивица Здравковић за Директно.рс.

– Лекари никада нису одлучивали о томе кога ће да укључе, а кога да искључе са респиратора. То је један од бројних популистичких наступа, где се меша неко ко не зна ништа о томе у нешто што му изгледа примамљиво за допунске поене – јасан је примаријус Здравковић.

Како угледни лекар наглашава, приче о респираторима су „потпуно непотребне и пренадуване“. Поготово када је реч о деци, најосетљивијој популацији.

– Уколико говоримо о коронавирусу, у Србији се на респиратору можда налази једно или ниједно дете, а држава их у врх главе има 50 – казао је др мед. Здравковић.

Наравно, председник је у „матрикс“ кампањи најављивао боље дане за здравствене раднике. Подсетимо се још једном како је злоупотребио мале пацијенте. Шта ће на то рећи надлежне институције?

– Улагаћемо још више у здравствени систем. Хоћемо да наши родитељи буду сигурно да ће имати најчистије, најбоље, најмодерније и најопремљеније болнице. Хоћемо да никад не размишљате да ли ће наши лекари морати да за једно дете да укључе, за друго дете да искључе респираторе – изјавио је председник државе.

„Шта је Србији важније од здравља деце?“, пита се Предраг Слијепчевић, један од покретача удружења „Леука“, које окупља родитеље чија деце болују од леукемије.

– Таква изјава је ужасна, неприхватљива! Дуги низ година говорим о томе да се здравство распада, доказ за то није одлука које дете ћемо да ставимо на респиратор или не, већ када су наша деца почела да се лече СМС порукама. Ми један дан можемо да се пробудимо, а да здравство не постоји, да немамо где да одемо у болницу – разочарано ће Слијепчевић.

„Како ви као родитељ да реагујете кад вам неко каже да ваше дете неће моћи да прими адекватну терапију да би преживело“, пита се он.

Да председник спроводи најбруталнију кампању и да таргетира најрањивије, говори и чињеница да је он у врхунцу пандемије коронавируса за велики број заражених здравствених радника, особа које свакодневно ризикују живот и који су били на првој линији одбране у рату са невидљивим непријатељем, рекао да то „није ништа, јер их је држава за то школовала“.

Такође, своју предизборну кампању почео је да води још у ванредном стању, када је лично по Србији разносио респираторе и медицинску заштитну опрему.