Прочитај ми чланак

БЕСЈЕДНИК: др Драган Петровић са гостима о геополитици Балкана (видео)

0

Стартовао други програм државне телевизије Републике Српске, у премијерној емисији Бесједник политичког садржаја 4. маја тема Геополитика Балкана, гости др Драган Петровић, проф. Др Миладин Шеварлић, дипломата др Зоран Миливојевић из МИП Србије

Државна телевизија Републике Српске постоји већ више од две деценије, али искључиво њен Први програм. На двадесетогодишњицу њеног деловања, основан је и други програм под називом Радио телевизија Републике Српске плус.

Емисија политичког садржаја Бесједник је замишљена као бренд да се приказује једном седмично у једночасном трајању, понедељком увече од двадесет часова, са репризама и стављањем емисије на јутјуб Радио телевизија Републике Српске плус. Конципирана је да један угледни појединац добије организацију, уредништво и водитељство, са учешћем у овој емисији. Дакле он одређује тематику, концепцију, другог госта (до двоје), у исто време преузима улогу водитеља и учесника те емисије.

За премијерну емисију је позван др Драган Петровић из Београда, који је и у ранијим навратима неколико пута позиван да гостује на државној тв Републике Српске, попут емисије Пресинг, Дневник и друге. Петровић је ту част добио са образложењем да је двоструки доктор, уз две магистратуре и четири завршена државна факултета, као и аутор тридесет научних књига из области политичких наука, савремене историје, економије, географије и геополитике у целини.

Тема емисије је била поводом његове последње књиге „Геополитика Балкана“, дакле садашња ситуација на српским просторима унутрашња и међународна. Гости које је Петровић позвао у емисију су редован професор Пољопривредног факултета у Београд, и стручњак за ГМО проф. Др Миладин Шеварлић и професионални дипломата Министарства иностраних послова Србије др Зоран Миливојевић.

Посебне тематске целине у емисији су биле међународна позииција Србије, однос Републике Српске и Србије у перспективи, утицај украјинске кризе на српске земље, превирања на Балкану (Сириза, Орбанова концепција, ситуација у Македонији, питање Косова и Метохије), те проблем ГМО, унутрашња ситуација у Србији, Црној Гори.

Емисија је премијерно емитована четвртог маја, и због великог интересовања ће бити репризирана 22 јуна. Овде дајемо најаву и саму емисију са портала Радио телевизија Републике Српске плус.

Извор: РТРС, Србин.инфо