Прочитај ми чланак

БЕРЛИНУ ЈЕ ПОТРЕБАН БЕОГРАД: „Европи је у интересу Србија у ЕУ“

0

hajncvilhelm02

Свима у Европи је у интересу да западни Балкан на челу са Србијом уђе у ЕУ, јер би то, између осталог, стабилизовало регион, рекао је за Б92 немачки амбасадор.

У разговору за Б92 немачки амбасадор Хајнц Вилхелм је рекао и да би Србија могла да буде спона између Русије и Запада током председавања ОЕБС-у.

„Србија ће председавати ОЕБС-у, једна од главних тема биће криза у Украјини, а ви сте привилеговани јер сте у добрим односима са Русијом“, рекао је Вилхелм и додао да Србија не мора да бира између Русије и ЕУ.

Он је истакао да не постоје никакви услови Немачке за улазак Србије у ЕУ, нити они могу постојати већ је реч о евентуалним условима које постављају све чланице Европске уније.

Отварање првог поглавља приступних преговора Србија може да очекује после фебруара.

„Отварање првог поглавља зависи од напретка Србије у погледу поглавља 35 које се односи на имплементацију Бриселског споразума. Наставак дијалога Београда и Приштине је у фебруару, а последњи састанак на релацији Приштина-Београд био је у марту 2014. Ви као држава нисте криви због тога, али је много времена изгубљено. Две стране ће морати да реше нека важна питања из Бриселског споразума. После тога је реално отварање првог поглавља.“

Вилхем је истакао да је Србија постала атрактивна за инвестиције и да оне сада стижу из целог света.

„Када Србија постане чланица уније очекујем да постане још конкурентнија“, истакао је он и додао да су изгледи Србије за 2015. веома добри.

(Б92)