Прочитај ми чланак

БЕОГРАД: Шта „нуде“ претеденти на градски парламент

0

Нити су нарочито оригинални ни инвентивни, нити носе ретерано јаке поруке - укратко то би били називи листа и за сада познати слогани странака које ће учествовати у изборној трци у главном граду.

Иако ће их бити више, за предстојеће градске изборе до сада је предато и проглашено шест листа врло једноставних назива, а окосницу већине њих чине страначки лидери.

Фото: Н1 / РАС Србија – Бобан Стојановић

То је случај и са владајућом СНС, али и са СПС, СРС, па и групама грађана на чијем челу су бивши градоначелник Драган Ђилас и председник општине Нови Београд Александар Шапић.

– Листе би могле да се поделе у две групе, оне које се односе на традиционалне партије, и оне друге. Међу тим, традиционалним су лидерске партије, са „чврстим“ лидерима, и зато уопште није за чуђење што су њихови носиоци Александар Вучић, Ивица Дачић и Војислав Шешељ, јер оне свој успех остварују искљулчиво преко лидера. Изненађење би било да је другачије – каже за „Блиц“ докторанд Факултета политичких наука Бобан Стојановић.

Међутим, каже и да је слична ствар са листом коју предводи Ђилас, који користи своју лидерску препознатљивост, али и Шапић чија се листа зове „Александар Шапић – градоначелник“.

На питање да ли је овакав назив помало претенциозан, Стојановић каже да није.

– Он жели место градоначелника, то прича од када је објавио да ће се кандидовати, и то је рекао и кроз слоган. Он на известан начин хоће да персонализује изборни систем – објашњава Стојановић.

„Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ назив је листе коју предводи Ђилас и која је, према Стојановићевом суду, могла да носи креативнију поруку, „али је могуће да ће се ствари мењати када започне кампању“.

И СНС је био „оригиналан“, па је након имена свог лидера, који се иначе не налази на изборној листи, додао и слоган „Зато што волимо Београд“.

– Тај слоган СНС је неискористив за кампању – сматра Стојановић.

Наредњацима, бар када је реч о слогану, „озбиљно парира“ Љубиша Прелетачевић Бели чија се листа, поред њеног носиоца, за само два слова разликује од СНС и гласи „Зато што волимо Беловград“.

– Да се Бели сада први пут појављује на изборима, мислим да би ово био добар штос. Иако је добро замишљено, нисам сигуран да ће он, након прошлогодишњих председничких избора, можи да постигне такав успех, без обзира на слоган – прича Стојановић.

Нешто другачије и оригиналније слогане имају група грађана коју предводи председник општине Стари град Марко Бастаћ, и коалиција покрета Двери и ДЈБ. Бастаћ је своју листу назвао „Шта радите бре“, а вероватно му је асоцијација била емисја која се дуги низ година приказује на домаћој телевизији, и која се на саркастичан начин бави ликом и делом српских политичара.

„Да ови оду, а да се они не врате“ назив је листе новоформиране коалиције Двери и ДЈБ, озваничене прошле недеље.

– Можда ће ове две листе успети да кроз слогане који су другачији и оригиналнији пошаљу одређене поруке и придобију гласаче, нарочито оне неопредељене. Вероватно су ово и главне поруке које ће комуницирати током кампање – објашњава Стојановић.

У овом „мору“ обичних и не нарочито оригиналних изборних листа поткрала се и једна потпуно неприметна, чији је носилац Демократска странка. Њихов слоган је „Да осободимо Београд“, након чега се поред ДС нижу и имена странака које су са њом у коалицији (СДС, Нова, ЗЕП – Зелени), али без лидера. Стојановић објашњава да је за њега овако нешто очекивано јер ова коалиција „нема лидера који могу да привуку гласове“, као и да би истицање некога од њих вероватно одбило поједине бираче.

– Сам назив листе нема претерано велики утицај на опредељење, али није ни потпуно без утицаја, нарочиото на оне неопредељене бираче. Ипак, то нису неки велики проценти, већ незнатни. У суштини, оно што је до сада понуђено, није ни посебно оригинално, ни ново, а порука скоро ни да нема. Листе су већином лидерске, тако да не треба нешто посебно ни очекивати – закључује Стојановић.

Избори у главном граду одржавају се 4. марта.

До сада познате изборне листе

– Александар Вучић – Зато што волимо Београд!
– Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка
– Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)
– Да ослободимо Београд – Демократска странка (ДС), Социјалдемократска странка (СДС), Нова странка (НОВА) и Зелена еколошка партија – Зелени (ЗЕП – Зелени)
– Александар Шапић – Градоначелник
– Група грађана „Шта радите бре – Марко Бастаћ“
– „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“
– „Љубиша Прелетачевић Бели – Зато што волимо Беловград“
– ДЈБ – Двери „Да ови оду, а да се они не врате“