Прочитај ми чланак

Београд слави дан ослобођења од немачке окупације, центар затворен за саобраћај

0

Меморијалним дефилеом у центру града и читањем прогласа у основним и средњим школама данас ће у Београду бити обележена 77. годишњица ослобођења од немачке окупације током Другог светског рата.

Како је најављено из Скупштине града, на почетку првог часа у свим основним и средњим школама на територији града биће прочитан проглас поводом годишњице ослобођења Београда, а у 11.00 код хотела Москва на Теразијама почеће дефиле под називом „Победа слободе“.

У дефилеу ће учествовати питомци Војне академије са репликама застава бригада које су учествовале у ослобађању Београда 1944. године, као и припадници Војске Србије, ратни ветерани, грађани и представници СУБНОР-а који ће носити слике својих предака који су учествовали у борбама за ослобођење Београда од немачке окупације.

Од 10.00 до 11.30 за саобраћај ће бити затворене Теразије и Коларчева улица па ће траса тролејбуса 29 бити скраћена до Трга Славија, док ће возила са линија 24, 26, 37 и 44 и минибус Е2 из Француске улице и са Трга Републике ићи Македонском, Дечанском, Булеваром краља Александра и даље редовним трасама.

Поводом Дана ослобођења Београда на Тргу Републике ће у 14.15 наступити хор, солисти и оркестар Београдске опере док ће делегације Владе Србије и Града Београда положити венце у оквиру Спомен-комплекса гробља ослободилаца Београда и код Споменика страдалим совјетским пилотима на Авали.

Након вишедневних тешких борби припадници Народноослободилачке војске Југославије помогнути својим совјетским савезницима ослободили су Београд 20. октобра 1944. године.

Београдска операција или Београдска офанзива представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату, а трајала је од 12. до 20. октобра 1944. године.