Прочитај ми чланак

Београд: Скандал због испада Кијева иако Србија председава: РУСИ НАПУСТИЛИ СЕДНИЦУ

0

Због испада Кијева на заседању генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу у Београду, руска делегација је одлучила да напусти седницу и прекине са уплатом чланарине за Парламентарну скупштину Организације за црноморску економску сарадњу, саопштио је шеф руске делегације.

Коментаришући испаде украјинске делегације током заседања, шеф руске парламентарне делегације Олга Тимофејева рекла је да је Скупштина заправо „условно говорећи потписала себи смртну пресуду“ јер није могуће замислити ту организацију без Русије, подсетивши да је Русија ту организацију стварала пре 30 година.

“То се данас претвара у циркус и лакрдију – да неко има право да каже да му се овај или онај посланик не свиђа. Ми смо парламентарци и сенатори РФ и бранимо позицију своје земље. Зато данас не налазимо да је потребно да будемо са људима који не поштују пре свега своје бираче и штите интересе туђих земаља. Доносимо одлуку о обустави уплате чланарине за организацију зато што данас без конструктивног односа, без здравог разума рад овде је апсолутно бесмислен и бескорисан“, рекла је Тимофејева након што је руска делегација напустила заседање генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу у Београду.

Украјинска делегација је пред почетак седнице истакла испред свог стола своју националну заставу исписану паролама.

Током гласања о мандатима, чланови украјинске делегације су затражили да се мандати не продуже руским представницима, након чега је руска делегација напустила седницу.

Како је рекао члан делегације Константин Затулин, украјинска делегација је данашње заседање претворила у лакрдију, истакавши да се догодила политичка акција коју је подржао део делегација из земаља НАТО.

„Веома жалимо што се то догодило на територији Србије која није упитна по том питању. Србија нас је подржала, али на жалост, иако је председавајућа, није успела или да одложи то питање или да на њега некако утиче“, рекао је Затулин.

Природно је, додао је Затулин, да нећемо трпети никакав суд ван Русије над грађанима Русије, били они посланици или не.

Он је поручио да „нико и никада неће искључити Русију из Црног мора“.

У београдском хотелу „Хилтон“ раније је отворено 60. Заседање генералне скупштине ПС Организације за црноморску сарадњу на којој учествује и делегација Украјине.

Заседање је отворио председник Скупштине Србије Владимир Орлић а говорио је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Организација за црноморску економску сарадњу је основана 25. јуна 1992. године када су шефови држава једанаест земаља у Истанбулу потписали Декларацију и Босфорски договор.

Земље оснивачи су Азербејџан, Албанија, Бугарска, Грузија, Грчка, Јерменија, Молдавија, Румунија, Русија, Турска и Украјина, а након приступања Србије и Црне Горе априла 2004. године, организација броји 12 земаља.