Прочитај ми чланак

Београд се задужује за 35 милиона евра, пред изборе и распуштање Скупштине

0

Град Београд, само неколико дана пре расписивања избора а затими распуштања градске Скупштине, задужио се код пословних банака за више од четири милијарде динара, односно 35 милиона евра.

У одлуци Скупштине Града Београда наводи се да се престоница задужује за финансирање капиталних инвестиционих радова.

“ Град Београд ће се задужити код пословне банке за финансирање капиталних инвестиционих пројеката у укупном износу од 4.130.000.000 динара“, наводи се у одлуци.

Даље се образлаже да ће Град Београд спровести јавну набавку за услугу финансијског кредита, а да ће Град изабрати најповојнију понуду.

Додатно се објашњава да ће средства повлачити Секретаријат за комуналне и стамбене послове и Секретаријат за инвестиције.

Нигде се међутим не наводи због којих се конкретно пројеката градска власт задужује.

Директор ЦЛС-а Никола Јовановић напомиње да се ново задуживање дешава уочи избора.

„Ппостоји оправдана бојазан да ће се њиме покрити активности у склопу функционерских кампања, како би се створио привид већих инвестиционих активности него што је то реално био случај у претходне четири године“, каже Јовановић.

Три пута мењали усвојени буџет у прошлој години

Оно што је важно напоменути је да се ова одлука доноси уочи усвајања новог ребаланса буџета који је поново увећан и износиће 165.9 милијарди динара. То значи да се буџет града мења управо због ових нових задуживања.

Подсетимо, Град Београд је у 2021. години чак три пута усвајао ребаланс буџета.

Због неликвидности добијали помоћ из буџета, а онда новац донирали Никшићу

И док се градска власт додатно задужује, уз константне тврдње заменика градоначелника Горана Весића да град никад боље финансије није имао, чињеница је да исти тај „економски тигар“ константно добија додатни новац са републичког нивоа, и то из буџетских резерви.

Оне су спорне јер се трошење новца из буџетских резерви практично не контролише.

Додатни апсур је рецимо и податак да је Град Београд донирао два милиона евра црногорској општини Никшић.

Са друге стране, у току само годину дана у буџет главног града слило се скоро 24 милиона евра из државне буџетске резерве, јер је ликвидност града наводно била угрожена.