Прочитај ми чланак

Београд не верује Вучићу: За СНС и СПС би гласало 40,8 одсто, за опозицију 48,6!

0

"Урадили смо још једно истраживање за Београд током јуна месеца. Да одмах почнемо са бројевима како би ти избори изгледали када би се одржали колико већ сутра", каже председник Странке слободе и правде Драган Ђилас на почетку презентације истраживања јавног мњења.

Обраћање Драгана Ђиласа о истраживању јавног мњења преносимо у целости:


„За коалицију СНС и СПС гласало би 40,8 одсто људи, за уједињену опозицију било би 39,4 одсто, док би се за опцију „опозиција али не знам за кога“ оределило 9,2 процента Београђана. Затим, ту је опозиција коју смо ставили под знаке навода, јер њихови гласачи јесу опозициони гласачи, они нису за СНС, али је питање да ли би ове странке сутра ушле у власт за СНС. То су ДСС, ПОКС, СРС, Заветници, који би према истраживању добили 6,8 одсто. И одвојили смо Двери и ДЈБ у посебну групацију која би прешла у Београду цензус и имала 3,8.

Када ово саберете, јасно је да опозиција у Београду има убедљиву предност у односу на владајућу странку. Ово су подаци за излазност 53 одсто бирача. У бирачке спискове је уписано нешто мање од милион и 600 хиљада бирача, што значи да би ово била излазност од 830.000 људи.

То је 52 одсто у односу на број Београђана који су уписани у бирачки списак. Е, сад, поставља се питање колико људи у Београду заиста живи и уписано је у бирачки списак, а колико је, нажалост, отишло из Београда и Србије.

Неке процене кажу да Београђана са правом гласа који живе у Београду има милион и 350 хиљада, што значи да би излазност на тај број била око 61 проценат.

Из ових података које смо навели је апсолутно јасно да, ако на београдске изборе изађе 900 хиљада бирача, а подсетићу вас, на председничке 2017. изашло је 915 хиљада, режим Александра Вучића ће у Београду доживети потпуни дебакл.

Е, сада, када гледате истраживања која објављује ИПСОС са својим генијалним подацима како је за власт у Србији, за Вучића и СНС 60 одсто, а највећа опозициона странка ССП има четири процента, што се, наравно, коси са елементарном и здравом логиком. То би значило да је, када шетате улицама Београда, тек сваки десети човек кога сретнете против Вучића, а ових девет су за Вучића, Весића и Шапића. Знате да то није истина. Када гледате те њихове податке, све је другачије. Сада, ја стално говорим о томе да ИПСОС лажира податке, да је за СНС и све остало, и онда су ми неки људи писали на Фејсбуку и Твитеру, пошто сам се позивао на истраживања из прошлости која то показују, и питају ме зашто не покажемо та истраживања. Ево, показаћемо вам.


Ово је истраживање које се појавило 1. марта 2018. године, а које је радио ИПСОС, на четири дана пред београдске изборе. Као што видите, листа коју сам тада ја водио требало је по овоме да добије 13,9 одсто, а добила је 19 процената, што је скоро 50 одсто више. Али, овај податак је био идеалан да сви који су седели код својих кућа тог ружног дана када знају ове бројеве кажу па што да излазимо неће се ништа променити.


А то није једина ствар када је ИПСОС лагао. Ево, ово је још једно истраживање из јануара 2018. када је требало убедити Демократску странку да не иде са нама на заједничку листу. Тада је листа коју сам ја водио, по ИПСОС-у имала 14 одсто, Шапић 9, СПС 7,5, а ДС чак 6,9 процената. На основу овога је руководство странке убедило све које је требало да убеде да изађу сами на изборе.

Подсетићу вас, на тим изборима је Демократска странка у коалицији са СДС-ом Бориса Тадића и Новом странком Зорана Живковића добила 2,2 одсто. Три пута мање од онога што им је ИПСОС рекао у јануару месецу када је требало да их убеди да не идемо на једну заједничку листу. То су два конкретна примера лажи које ИПСОС и Марко Уљаревић саопштавају стално. Доћи ћемо ускоро до избора, изборићемо се за изборне услове, видећете да бројеви које сада помињу од 60 одсто су бесмислени, јер никад СНС, осим на овим последњим неизборима на којима се крало сами од себе, није дошао до 60 процената.

Иначе, да се вратимо на ово наше београдско истраживање. У питању је фиксни телефон, значи ради се о телефонском истраживању. У Београду више од 300 хиљада људи уопште нема више фиксни телефон. И то представља велики проблем да добијете тачне податке, јер се претпоставља да урбанија популација више нема фиксни телефон, а сва истраживања показују да урбанија популација више гласа за опозицију, а да за власт гласају људи који живе више у ободним деловима Београда, у овим великим општинама, а да у самом центру града много више гласова има опозиција. То је доста у складу и са тим где колико има информација, наравно. У центру града имате могућности више да чујете и да знате, што се удаљавате од центра Београда – те су могућности све мање.

И поред тога, када смо питали конкретно: „на следећим изборима гласаћу за Александра Вучића без обзира ко је са друге стране“, и „против Александра Вучића и СНС-а без обзира ко је са друге стране“, 29,2 одсто Београђана је рекло да ће гласати за Вучића, 41,4 против. Ако пођемо од тога да у Београду има милион и 350 хиљада људи са правом гласа, то значи да би негде око 400 хиљада гласова добила та коалиција у којој су Вучић, Дачић, Шапић, Кркобабић, док данас у Београду имате 560 хиљада људи који су против њих и 400 хиљада људи који кажу да не знају за кога би гласали.

Када би ова излазност заиста била на београдским изборима, потпуно је јасно како би резултати тих избора изгледали. Оно што је занимљиво, у неким истраживањима се појављује, не у свим, али ипак у већини, да су жене доминантни гласачи Александра Вучића и да он у тој популацији има за трећину више гласова него што има код мушкараца. И то је једна ствар о којој сви они који се политиком данас баве људи из опозиције треба да размишљају. Наравно, то је последица и тога што од људи који су данас опозиција власт кроз медије прави насилнике, да шире несигурност, да ко зна шта су све спремни да раде, што наравно изазива реакцију пре свега Београђанки, па је овај проценат код њих већи у користи Вучића, али опет, наравно, мањи од оних Београђанки које кажу да ће гласати против Александра Вучића.


Питали смо Београђане који је највећи проблем са којим се Београд данас суочава? Ево, погледајте редом. Загађење животне средине, гужве у саобраћају, непланска градња, комунални хаос, корупција градских функционера, хаос са паркирањем, епидемија короне, безбедност грађана, и на крају чак се појављују и мигранти са 5,1 одсто, али највеће проценте, преко 15, имају ове прве четири ставке.


Питали смо их овога пута нешто о њиховим емоцијама. Када помислите на све што је власт урадила ових осам година, које две емоције од наведених преовађују? Жеља за променом је убедљиво број 1 – 44,2 одсто, несигурност 26,3%, оптимизам 22,8%, жеља да ствари наставе да функционишу као до сада 20,6%, страх и неизвесност 19,3%, љутња и бес 18,4% и сигурност само осам одсто.

Када се гледа само први одговор, ово су била два, две емоције. Која је та доминантна? Жеља за променом скоро 31 одсто, жеља да остане исто 14, несигурност опет 14, оптимизам 13, љутња и бес, страх и неизвесност, сигурност пада на само 2,5 одсто и то је реално данас стање у Београду.

Питали смо и грађане, оне који неће да гласају за Вучића. Шта мислите шта је најбоље, како да опозиција изађе на изборе? 71 одсто њих каже у једној колони, 19 одсто каже у више колона идеолошких организованих, али и 10 процената каже да свака партија треба да изађе самостално на изборе.

Међу онима који су за једну колону преовлађују гласачи Странке слободе и правде и Демократске странке – 83 одсто, 73 процента Не Давимо Београд би било за такву једну листу, ПСГ 61 одсто и Народне странке 56.


И да не буде све тако сјајно и да покажемо да је све стварно ово реално, за крај сам оставио следеће питање. Шта Београђани очекују, ко ће да победи на следећим изборима? 53 одсто очекује да опет победи власт, 21 проценат да победи опозиција, а не може да предвиди 25 одсто. Шта то значи? То значи да нема довољно вере, да нема оптимизма, да људи мисле да ће они владати још 100 година. Ја вам кажем, неће!

Данас, у Београду је велика већина људи који виде својим очима шта се од Београда ради осам година, који виде распад овог града на сваком кораку, који виде распаднуте, старе аутобусе, аутобусе који немају ремен, па не ради клима, који виде раскопане улице по две године, који схватају да је метро могао да буде готов, прва линија, и да је укупно требало да кошта две милијарде, а сада кажу да ће коштати шест, а нису ни почели. Виде Београд на води, знају ко је узео паре од свега тога, виде корупцију, виде све што се очима може видети.

Такви људи су данас већина у Београду, и зато будите сигурни на изборима када год они буду, а реално је на пролеће следеће године, Александар Вучић и његов режим ће отићи у опозицију, а на власт ће доћи људи који знају како се води овај град и који га пре свега воле“, закључује се у излагању Драгана Ђиласа, лидера Странке слободе и правде.