Прочитај ми чланак

Белорусија никада неће изневерити СПЦ и српски народ

0

lukasenko

Његова светост патријарх српски Иринеј захвалио је председнику Бјелорусије Александру Лукашенку за помоћ и пријатељство према српском народу и Србији у времену када је било најтеже, посебно за време НАТО бомбардовања, за подршку српским ставовима о Косову, као за помоћ и за време недавних катастрофалних поплава.

„Никада нећемо заборавити ни довољно захвалити за ваш став по питању Косова и Метохије. Ви сте сасвим правилно схватили шта значи Косово и Метохија за Србију и да је оно неодвојиви део историје, културе и територије српског народа и Србије. За Косово смо вам бескрајно захвални“, рекао је патријарх Иринеј приликом уручења ордена Светог Саве Првог реда Лукашенку у Патријаршији у Београду.

Патријарх је подсетио да је Белорусија пружала хуманитарну помоћ српским црквама и православним манастирима који су претрпили страдања на Косову, те додао да се пријатељство и љубав белоруског народа према српском показала у времену велике трагедије када је Србију бомбардовао НАТО.

„Ви сте имали храбрости и довољно свести да кажете да је тај акт против човека. Прискочили сте нам у помоћ и тада, као и сада када су нас задесиле катастрофалне поплаве“, навео је патријарх Иринеј.

Он је рекао да је велика радост за СПЦ и православни народ посета Лукашенка Србији и Патријаршији, наводећи да су српски и белоруски народи блиски, уједињени једном крвљу, вјером, црквом и истином.

Захваливши на ордену, Лукашенко је истакао да Белорусија никада неће изневерити СПЦ и српски народ и да ће увек стајати раме уз раме са српским народом и да ће тако бити и убудуће.

„Можете да рачунате на нас“, рекао је Лукашенко, наводећи да је тако било и за време НАТО бомбардовања, али и после рата, као и за време поплава.

Он је навео да је на састанку са председником Србије Томиславом Николићем рекао да ће учинити све да белоруски и српски народ остану блиски и да ће се направити веома чврст темељ трговинске сарадње.

Лукашенко је рекао да овај орден сматра као аванс, који га још више тера да још више ради на уједињењу српског и белоруског православног братског народа.

„Ми немамо забрањене теме у сарадњи и ни од кога нећемо крити наше циљеве, који нису усмерени ни против кога, него су усмерени на јачање пријатељства наших народа и цркава“, рекао је Лукашенко, који данас завршава посету Србији.

Лукашенко је уручио патријарху Иринеју велику икону Ћирила и Методија.

 

Патријарх Иринеј уручио Александру Лукашенку орден Светог Саве Првог реда

Патријарх српски Иринеј уручио је данас у Београду белоруском председнику Александру Лукашенку орден Светог Саве Првог реда, највише одликовање које додељује Српска православна црква /СПЦ/ за заслуге на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

У образложењу за доделу одликовања Лукашенку наводи се да је овај највећи орден СПЦ уручен на предлог патријарха Иринеја за делатну љубав према СПЦ и српском народу, за залагање за целовитост Србије и пружање хуманитарне помоћи после НАТО бомбардовања, као и за спашавање угрожених током поплава.

Одликовање, које је Лукашенку уручено у Патријаршији, даје се највишим државним званичницима и црквеним великодостојницима.

Од 1986. године Орден Светог Саве додељује Српска православна црква за заслуге на духовном, образовном и хуманитарном пољу.

Орден се додељује и духовним и световним појединцима, колективима и организацијама.

Знак ордена носи се на ленти око врата.

За разлику од некадашњег петостепеног државног, Орден Светог Саве који додељује СПЦ, подељен је на три степена који се међусобно разликују по бојама ленти и самих инсигнија: Први степен је беле боје, Други степен црвене, а Трећи степен плаве боје.

Орден Светог Саве је био државни орден у Краљевини Србији и Краљевини Југославији.

Лукашенко се налази у дводневној посети Србији.

(Срна)