Прочитај ми чланак

Бела кућа: Трамп данас прима Вучића и Хотија

0

Председник САД Доналд Трамп састаће се са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Авдулахом Хотијем у петак у Овалној канцеларији, присуствовати церемонији потписивања и учествовати у трилатералном састанку, саопштила је Бела кућа. После састанка у Белој кући, и Вучић и Хоти ће се појединачно састати и са америчким државним секретаром Мајком Помпеом у Стејт департменту.

У саопштењу Беле куће, објављеном у четвртак касно увече по локалном вашингтонском времену, не наводи се шта ће бити потписано, да ли се ради о споразуму, или шта ће тај споразум садржати јавља Глас Америке.

Foto: Tanjug/AP

Током недеље, кружиле су гласине да постоји могућност да ће се председник Трамп састати са председником Србије и премијером Косова, али није било потврде све до четвртка увече.

После првог дана преговора у Вашингтону, председник Вучић рекао је да му је током састанка предочен нацрт споразума у којем се помињало обострано признање и да је он то одбацио, док премијер Хоти није одговорио да ли је постојао такав предлог, али је нагласио да “штетни споразуми за Косово, неприхватљиви за Косово, никад нису дошли нити ће долазити из Беле куће”.

Међутим, за Нову.рс незванично потврђују извори укључени непосредно у организацију овог састанка на високом нивоу, да није било речи о међусобном признању. И сама формулација тачке 10 упућује на “међусобно признање и заштиту етничких мањина”, а не на међусобно признање две државе.

Раније у четвртак увече, Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД Доналда Трампа за (мировне) преговоре Србије и Косова, на Твитеру је кратко прокоментарисао:

“Био је ово продуктиван дан. Гајим наду”.

Било је то неколико сати пошто су лидери из Београда и Приштине окончали први дан преговора. ​