Прочитај ми чланак

БЕЛА КУЋА потврдила: Састанак Београда и Приштине одложен за 4. септембар

0

Састанак председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Авдулаха Хотија биће одржан 4. септембра у Вашингтону, потврдио је за Нова.рс Џон Улиот, портпарол Савета за националну безбедност САД. Он је подсетио да су разговори били заказани за 2. септембар и навео да су одложени за два дана због "распореда".

Да ће састанак Хотија и Вучића у Белој кући можда бити одложен објавили су приштински медији у петак, а као разлог су навели могућност да њему присуствује амерички председник Доналд Трамп. О томе је јутрос говорио и председник Србије Александар Вучић, који је навео да се састанак у Белој кући помера за 3. или 4. септембар.

Из Савета за националну безбедност нема одговора на питање да ли постоји могућност да на њему учествује и Доналд Трамп и да ли ће се разговарати и о политичким темама.

Улиот каже да се САД радује овим важним разговорима са председником Вучићем и премијером Хотијем.

“Верујемо да је напредак у економским питањима, укључујући отварање нових радних места и убрзање економског раста први корак у напретку мировног процеса”, истакао је Улиот.

Ричард Гренел, изасланик америчког председника за Србију и Косово, обелоданио је да ће се представници Србије и Косова у септембру разговарати у Белој кући.

Овај састанак долази након што је онај претходни, заказан за 27. јун, отказан.

Отказивање састанка уследило је након што је само неколико дана пре договореног сусрета Хашим Тачи, председник Косова, оптужен за злочине пред Специјалним одељењем суда у Хагу.