Прочитај ми чланак

Бећковић: Шта да радимо? Одговор је дат једном заувек – на Видовдан 1389.

0

АКАДЕМИК и песник Матија Бећковић изјавио је да се пред очима целог света одиграва "косовска драма", истичући да ту није реч о 15 одсто територије српске земље, већ о 100 одсто, образа, части и српског достојанства.

– На питање шта да радимо, одговор је дат једном заувек – на Видовдан 1389. године – поручио је Бећковић на Светосавској академији у Беранама.

ФОТО: Н.С.

Бећковић је навео да је Српска светосавска црква тврђава истине, чувар памћења и идентитета.

– То је једини кров који има српски народ и једина институција у којој је он већ вековима слободан и уједињен. Зато се не треба чудити што је и данас распета, а православље у 21. веку проглашено за највећег непријатеља – указао је Бећковић.

Говорећи о Светом Сави, Бећковић је истакао да је први српски архиепископ завештао српску земљу по којој је свугде оставио своје стопе, пренео је подгорички Дан.

– Где је земља тврђа и каменитија, грезао је дубље. Српски народ је најважније дело Светог Саве, а Свети Сава је најважније дело српског народа – казао је Бећковић.

Према његовим речима, оно што је Цетињски манастир за катунску Црну Гору, то су Ђурђеви Ступови за српство у Васојевићима.

– Ступови су несаломива стожина за коју је везана лађа Србије и Црне Горе – казао је Бећковић.

Бећковић је у среду посетио манастир Ђурђеви Ступови.