Прочитај ми чланак

Бастаћ: Питам полицију чиме је уцењен Лешњак, зашто је хапшен у Француској?

0

Бастаћ наводи да "када би се поделиле улоге" у овом процесу да би "Жељко Митровић (власник ТВ Пинк) био продуцент и тужилац, Лазар Лешњак - глумац и лажни узбуњивач и Вучић Александар би био редитељ и судија". "Он је мене у једном дану и оптужио и осудио.

Председник Општине Стари град и члан Председништва Странке слободе и правде (ССП) каже да је случај „Лазар Лешњак“ монтирани политички процес против њега, да је Лешњак признао кривично дело, али да нема ниједног доказа који указује на то да је он (Бастаћ) учествовао у њему. „Још нисам тужио Лазара Лешњака, јер је он у овом случају извођач радова“, а да је Вучић редитељ, каже Бастаћ, постављајући полицији питања – колико пута је Лешњак у Француској хапшен.

Поводом навода бившег функционера општине Стари град Лазара Лешњака, председник Општине Стари град Марко Бастаћ осумњичен је за изнуду и у оквиру предистражног поступка давао је изјаву полицији. Та изјава осванула је у таблодиима, а како каже Марко Бастаћ, Управа криминалиситчке полиције, више од месец дана чешља папире у Општини Стари град.

„Ово је класичан монтирани политички процес. Полиција већ два месеца чешља све могуће папире у општини Стари град и они за та два месеца ме ниједном нису контактирали да разговарам сам њима, до суботе у 7х ујутро. По Општини Стари град, у оквиру зграде и на самој териотрији општине, полиција вршља, да тако кажем, али не само полиција, већ и одређени људи, за које немамо још сазнања ко су тачно – и покушавају да нађу некога ко би уперио прсте у мене и рекао нешто што сам ја урадио противзаконито. Не постоји такво дело, и сигуран сам да то не могу да докажу… Осим ако наставе да фабрикују све то“, рекао је Бастаћ гостујући у Дану уживо на ТВ Н1.

На подсећање да имају Лазара Лешњака, каже да „имају човека који је признао кривично дело“, а да не постоји ниједан једини доказ који указује да је он (Бастаћ) учествовао у том кривичном делу. „Морам да кажем да полиција у целом овом процесу буквално пресреће људе на улици, долази им на врата, ноћу звони, тражи им да сиђу са варијантом – боље признајте сада, него да идете код тужиоца и боље да се извучете сада док још можете, ако окривите Марка Бастаћа. Све то се ради на основу Вучићеве наредбе коју је он издао и тужилаштву и полицији, након што је приказан тај видео снимак сведочења Лазара Лешњака на ТВ Пинк“, тврди председник Општине Стари град.

Бастаћ наводи да „када би се поделиле улоге“ у овом процесу да би „Жељко Митровић (власник ТВ Пинк) био продуцент и тужилац, Лазар Лешњак – глумац и лажни узбуњивач и Вучић Александар би био редитељ и судија“. „Он је мене у једном дану и оптужио и осудио. Ово што се догодило у суботу у раним јутарњим часовима је само наставак тога“, додаје.

Бастаћ је у суботу на друштвеним мрежама објавио да је ухапшен. Међутим у полицију је позван да да изјаву, а сам је тражио од полиције да га превезе, јер му аутомобил није био исправан. На питање зашто је објавио да је ухапшен, каже: „Да су дошли неком и рекли – морате одмах да кренете са нама, а у позиву стоји да се одмах јавите УКП – ја не знам како се на српском језику то зове другачије него хапшење… Да ли сам дошао полицијским возилом, скејтом, то је потпуно небитно. Они су дошли да ме одведу тамо“, каже, тврдећи да је одмах морао да крене.

Лазар Лешњак, који је Бастаћев венчани кум, у видеу емитованом на Пинку, рекао је да је Бастаћ одобравао нелегалну градњу, а да је Лешњак за њега скупљао мито за те дозволе. Додао је и да га је Бастаћ мучио кад тај новац ни би донео.

На питање зашто није поднео тужбу против Лешњака, Бастаћ одговара тврдњом да је та његова прича – фикција.

„Ја још нисам тужио Лазара Лешњака, јер је он у овом случају извођач радова. То је исто као када бих због лоше реконструкције Трга Републике ја тужио оног Стеву који је председнику причао да су коцке вечне, а распале су се 10 дана након отварања. Дакле, има времена за тужбу против Лешњака. Ми сада морамо да истражимо који су мотиви Лазара Лешњака да уради овако нешто. Ја питам полицију чиме је он уцењен, шта је радио тачно у Француској, колико пута је ухапшен у Француској, колико пута је учествовао у неким криминалним делима у Француској, ко су људи код којих је боравио у Француској и да ли их покрао кад је одлазио, односно да ли је депортован, и ко су особе које су га из Француске довеле у Србију“, упитао је Бастаћ, додајући да је за све то сазнао, касније, кад је све то са њим почело.

Тврди – да је иједног тренутка знао да је Лешњак у кривичном делу, односно да је узимао новац инвеститорима за дивљу градњу – сам би га први пријавио. „Ја ниједног тренутка нисам динар украо из општине Стари град и свако ко краде, макар један динар, треба да иде у затвор“.

Бастаћ каже да у Општини имају увид у нелегалну градњу и тврди да је у тој општини срушена већина објеката – да су на листама крајем године били општина са највећим процентом срушених објеката. Наводи као проблем недостатак новца у буџету, да га има све мање и мање за рушење нелегалне градње, јер, како наводи, „Град Београд константно одузима новац Старом Граду“.

„Конкретно свих ових, не знам колико случајева који је он навео на списку да је било дивље градње, у сваком објекту у свакој згради је поднета кривична пријава и затворено је градилиште“, каже додајући да има папире за то.

Од како је Град Београд преузео ингеренцију над грађевинском инспекцијом, многи од тих објеката су изграђени, тврди Бастаћ.. „По закону би они требало сви већ да буду срушени, јер нису ушли у процес легализације“.

Бастаћа оптужују да је фирми Кодекс трејд исплатио 50 млиона динара, чиме је, како пишу поједини таблоиди, наводно извлачио општинске паре и финансирао странку. Упитан за какве послове је та фирма добила новац из буџета, каже да су то они – несистематизовани.

„Причамо о оптужбама које су се појавиле у таблоидима… Кодекс трејд је добијао новац да ангажује људе који би радили у име Општине Стари Град. Просечна плата тих људи је 35.000 динара. За нестистематизоване послове – од бесплатних програма, професора језика који уче децу, пензионере… Сви ти људи који су радили у оквиру те агенције су саслушани“, каже.

Наводи да – док се прича о текстовима из таблоида, у Београду „долази до пљачке“.

„Док ми причамо о Лазару Лешњаку, лажном узбуњивачу, док причамо о таблоидима, ми данас имамо једну пљачку – а то је да ће за пројекат метроа бити утрошено 4,4 милијарде евра, а првобитни пројекат је требало да износи 2,2 милијарде евра. Имамо замену шина на Мосту на Ади, где је Весић Горан парадирао у трамвају пре неколико месеци, а данас се већ реконструише, ми имамо потрошених десет плус милиона евра на Трг Републике који се распао за десет дана“, наводи гост Дана уживо, додајући да ће се видети шта је исправљено тек кад се склони клизалиште. Додао је да је Београд у колапсу, да имамо „опасност да се уништи културно историјско наслеђе тако што ће бити утрошено 18 милиона евра за изградњу бесмислене жичаре“.

Каже да му је јасно да ће све што раде бити усмерено на њега, јер он изађе и… „Кад ја сваког дана изађем и кажем – они су лопови. Весић Горан је Вучићев лопов… И мени је потпуно јасно да је њихов једини циљ да ме ставе у затвор, да ме склоне са улице, како би они мирно могли да наставе са својим пројектима“.

О СЦ „Гале“, одласку близу зграде Горана Весића…

На питање да ли је одлазак пред кућу Горана Весића, прихватљив приступ, као и то што је написао да спрема васпитни шамар за заменика градоначелника, наводи:

„Сама полиција у извештају наводи да смо били на дозвољеној удаљености од стана Весић Горана и да ниједног тренутка нисмо пришли самој згради. И да ниједног тренутка ни сам Горан Весић нити један члан његове породице није био испред зграде да бисмо угрозили њихов живот, нити смо објавили где живе. Кад причамо о васпитном шамару, ја морам да питам све, када би неко водио хајку, као што воде против мене, да сам део нарко картела, да сам украо 62.000 динара за лечење болесног детета, да сам део организоване криминалне групе и онда као врхунац свега по граду се убацују леци (на којима пише звер)…“

На питање да ли је тачно да је направио рачун за СЦ Милан Гале Мушкатировић од милион евра (неплаћени рачуни за струју…), каже да се то предузеће углавном финансирало из буџета Општине Стари Град првенствено „што одређени закупци нису полаћали своју кирију јер им је тако рекао Весић Горан“.

„И то су врло познати људи, који нису плаћали своје рачууне. Спортски центар би радио у плусу, оног тренутка када им је Весић Горан рекао да не плаћају рачуне, истог тренутка је Весић Горан пет пута мањи буџет дао Општини Стари Град. Тиме је угрозио не само функционисање спортског центра, него и саме општине Стари град. Да ли је сада јасно како дође до дуга од милион евра? Тај дуг ће бити враћен, али је питање да ли ће бити санкционисани они који су радили против једине опозиционе општине у Београду“, закључио је Бастаћ.