Прочитај ми чланак

БАСТАЋ: Од „жичаре“ неће бити ништа, власт „пада“ због Трга Републике

0

Од изградње гондоле у Београду неће бити ништа, сагласни су архитекта Драгољуб Бакић и председник општине Стари град Марко Бастаћ.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је недавно да ће „упркос хистерији агресивне мањине“, гондола бити изграђена. Са једне стране градска власт каже да ће изградња гондоле коштати 18,2 милиона евра и да ће то бити инвестиција у нову туристичку атракцију која ће се исплатити у року од шест година, али са друге стране изградња гондоле, како кажу струковна удружења, оштетиће и уништиће делове културне баштине Београдске тврђаве.

ТВ Н1 је звала у госте и заменика градоначелника Београда Горана Весића, упутила допис Скупштини града као и Скијалиштима Србије, затим Заводу за заштиту споменика, међутим осим Завода који је навео да то није у њиховој надлежности и да се обратимо републичком заводу, остали нису одговорили.

Архитекта Бакић оценио је у Новом дану да је прича о гондоли „превара“ како би се пажња скренула са реконструкције Трга Републике.

„То је измишљено, спиновано, да би ми данас причали о гондоли. Трг Републике је парадигма шта нам се дешава у Београду, а гондола је једна будалаштина од које неће бити ништа“, уверен је Бакић.

Он тврди да је то стављено „ад ацта“ јер је, како каже, 6.000 људи за два дана потписало декларацију и истиче да је извршни председник Европа ностре дошао и рекао да ће Србија бити стављена на црну листу.

„То што неће бити гондоле је наша победа. Показало се колико је важан грађански бунт“, каже Бакић.

Да нема ништа од „жичаре“ тврди и председник општине Стари град и члан Странке слободе и правде Марко Бастаћ.

„Све што Весић Горан ради у граду је велика обмана. Оно где ће ова власт да падне је Трг Републике“, сматра Бастаћ.

Према његовим речима, градска власт је уплатила аванс од 20 одсто Скијалиштима Србије за почетак градње „жичаре“.

Мирко Поповић из Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину је изјавио да су стабла посечена противзаконито, да је издата дозвола за привремене радове који, како каже, нису привремени радови, због чега је поднета тужба Управном суду, као и да је студија процене утицаја урађена испод минимума захтева струке.

Ако будемо поштовали прописе гондола сигурно неће бити изграђена. Ако буде изграђена, то ће бити нови хотел на Панчићевом врху насред Калемегдана.

„У тој студији не постоји анализа стања и утицаја. Министарство за заштиту животне средине, уколико се придржава минимума критеријума и прописа, мора ту студију да поништи, а без студије није могуће добити грађевинску дозволу“, наводи Поповић.

Према његовом мишљењу, важно је изборити се за то да нека политичка власт, не може да гради у Београду шта им падне на памет.

„Била то ова власт, нека следећа или било која. Мора да поштује законе и мишљење струке“, каже Поповић.

Бастаћ наглашава да градске власти константно игноришу мишљење струке и грађана.

„Потребно је постепено радити и са планом. У градској скупштини има стручних људи које није довела Српска напредна странка и који знају свој посао, али кад имате Весић Горана који ведри и облачи по Београду онда нико од струке не може да дође до изражаја“, рекао је Бастаћ.

Говорећи о „реконструкцији реконструкције Трга Републике“, Бакић је рекао да „ово што сада гледамо гледаћемо кроз месец, два поново“.

„Зато што се цела та калдрма не изводи грађевински како треба. У ЦИП-овом пројекту је стајало да подлога мора да буде 25цм, то је озбиљан грађевински подухват јер ту пролази 60.000 возила дневно. Они су заменили подлогу од 25цм бетона, која је морала да одлежи 28 дана, асфалтом и онда положили коцке у песак. На крају ће завршити са најобичнијом калдрмом“, објашњава Бакић.

Бакић сматра да „власт Београда мора што пре да се смени“.