Прочитај ми чланак

Баново брдо: Весић отима део вртића да би изградио паркинг

0

Новим регулационим планом, део вртића "Свети Сава" на Бановом брду, који је представљао резервисану зелену површину јавне намене, постаће - паркинг. Вртић на Бановом брду још једна је у низу локација које су страдале због, како грађани овог насеља верују, личних интереса.

Главни урбаниста Београда Марко Стојчић недавно је изјавио да је одложено усвајање Плана детаљне регулације подручја центра Бановог брда, због опречних захтева грађана тог дела града.

Стојчић је навео да ће представници Града Београда и општине Чукарица у наредном периоду одржати заједнички састанак са представницима грађана који су против усвајања плана, као и са оним грађанима који су за његово усвајање.

Иако је план одложен, грађани страхују да је ово само привремено решење до избора, те да ће се притисци наставити и након 3. априла.

Један од првих који је алармирао јавност поводом овог проблема био је Центар за локалну самоуправу. Из ове организације истичу да је у питању вишегодишњи покушај да се одузме двориште обданишта „Свети Сава“.

“Један од примера инвеститорског урбанизма у Београду је сада већ вишегодишњи покушај да се, због будуће вишеспратнице на Бановом брду, одузме део дворишта обданишту ‘Свети Сава’. Читаво Баново брдо, а нарочито тај део око Острошке и Добриновићеве улице је већ пренатрпана, али градске власти у договору са инвеститором користе сваки педаљ земље да планирају вишеспратнице, чиме се смањује квалитет живота тамошњих становника, али и угрожава постојећа приватна својина и дрвеће”, прича за Нова.рс. директор Центра за локалну самоуправу (ЦЛС) Никола Јовановић.

Он је истакао да је због масовног протеста грађана овакав план два пута скидан са дневног реда скупштине Града Београда.

„Посебно страшно у овом случају је идеја да се са две стране смањи игралиште поменутог обданишта, што је грех према деци која га похађају, али и деци која ће га тек похађати. Због масовног протеста и потписа грађана, овакав план је два пута скидан са дневног реда седнице Скупштине града, али од њега се није трајно одустало. Захваљујем се грађанима који су успели да до сада одбране свој крај и дечији игралиште, а ЦЛС ће сваки пут бити уз њих – до коначне победе”, истакао је Јовановић.

Трагом ових информација, екипа нашег портала разгорала са мештанима овог краја који су нам додатно скренули пажњу на појединости везане за овај случај. Грађани су забринути и поручују да сумњају на договор локалних власти са инвеститором.

“Ствар је проста. Имамо резервисану површину јавне намене која новим планом престаје да буде резервисана површина а од игралишта вртића узима се део парцеле како би се ту изградио паркинг. То је такав нонсенс, таква глупост, да се зелена површина узима како би се на њој направио паркинг а имали сте површину коју сте могли искористити за то“, рекао је старији становник околне зграде, близак струци.

Како је рекао, становници Бановог брда сумњају да је у питању договор локалних власти са инвеститором.

„Главни разлог за овакав след ствари је то што се нити једна од надлежних институција није удубила у проблем И покушала да разуме какве су последице ако се резервисаној површини јавне намене промени намена И ако се она представи као остало грађевинско земљиште, поготово ако је до промене власника те површине дошло у периоду између раног јавног увида И јавног увида. То значи да је неко на време сазнао шта ће се ту градити , прилагодио комплетан план својој идеји а сви ми остали грађани због тога треба да трпимо. То је суштина – прилагођавање интересу појединца, новопеченом власнику једне парцеле. Ми, становници овог краја, смо, наравно, против тога И до краја ћемо се борити против тога”, рекао је овај становник Бановог брда, не желећи да се представља због „страха од одмазде“.

Додаје и да изградња паркинга на простору игралишта вртића није једина препрека са којом се становници овог краја суочавају.

“Проблем у целој причи је И отварање нове улице иза вртића. Цела улица, која је тренутно пешачка стаза И која је педесет година пешачка стаза И чија је логична судбина да остане пешачка стаза, сада је угрожена. Они ту хоће да провуку двосмерну улицу. Нама та двосмерна улица, која не решава нити један саобраћајни проблем И која не води нигде – не треба.”

Становници Бановог брда имали су конкретан предлог и јасну поруку за градске власти.

„Новац који планирају да уложе у изградњу непотребне улице, нека уложе у изградњу вртића, мислимо да ништа рационалније не може да се уради. Нека се примене на терену стратегије развоја Београда о којима се тако често говори а не да остају мртва слова на папиру И нечије разноразне жеље које се на крају никад не примене”.