Прочитај ми чланак

Балинт Пастор: Србија треба да уђе у НАТО

0

balint-pastor

Нови Сад – Потпредседник СВМ Балинт Пастор сматра да би Србија требало да се окрене прикључивању НАТО, јер ће јој чланство у том савезу гарантовати стабилност.

„Све бивше социјалистичке државе прикључиле су се НАТО и Србија ту не сме да буде изузетак. Тако ће повећати инвестиције јер сви инвеститори траже стабилност и извесност у регионима у које улажу“, рекао је Пастор у Новом Саду, на трибини „Истиномер – Да се не лажемо“.

Пастор је поновио и да је потребно убрзати евро-интеграцију Србије. 

Пастор је рекао да изменом Закона о пољопривредном земљишту треба омогућити држављанима ЕУ да купују земљу у Србији од 2017. године. То би се дозволило само онима који су регистровани пољопривредни произвођачи и најмање пет година имају пребивалиште на територији општине у којој је земљиште које би да купе. 

Потпредседник Лиге социјалдемократа Војводине Ђорђе Стојшић казао је да пољопривреда у Војводини може да напредује једино ако се надлежности за креирање аграрне политике препусте покрајинским властима. 

„Аграрни буџет мора да се креира у самој Покрајини, што је у прошлости добро функционисало, а данас смо у ситуацији да не постоји ни буџет Покрајине, а камоли буџет за пољопривреду у њој“, рекао је Стојшић. 

Потпредеседник Демократске странке Србије Борко Илић рекао је да ће бољитка бити у пољопривреди једино ако се прекину преговори са ЕУ, јер на њеном тржишту Србија није конкурентна, те треба да се окрене тржишту Руске федерације.

„Једини начин да спречимо да војвођански паори буду надничари на туђим њивама јесте да прекинемо европске интеграције и Споразум о стабилизацији и придрживању, јер се ни једним законом неће моћи спречити продаја земље, што ће уназадити пољопривреду“, додао је Илић. 

Портпаролка Демократске странке Александра Јерков нагласила је да је ДС за регионалну аграрну политику која би Војводини омогућила субвенционисање у складу с њеним пољопривредним потенцијалом.

„Не може се водити иста политика субвенционисања у Лесковцу и у Суботици, јер је пољопривредна производња у та два различита дела земље потпуно другачија“, казала је Александра Јерков. 

Дебату „Истиномер – Да се не лажемо“ организовао је Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), с циљем да промовише одговорност политичких функционера за јавно изговорену реч. 

Ванредни парламентарни избори у Србији заказани су за 16. март.

(Бета)