Прочитај ми чланак

БАКИЋ: Полицајцима сам рекао да је боље да истраже везе председника са мафијом

0

Социолог Јово Бакић оптужио је у Новом дану ТВ Н1, власт у Србији да је повезана са мафијом. Са мафијом се, како је рекао, не може разговарати, већ евентуално преговарати о њеној предаји и у том контексту, како је истакао, треба посматрати његову изјаву о дугим цевима.

Бакић је после интервјуа НИН-у, у својству грађанина позван на информативни разговор у полицију, због коментара о упаду у зграду РТС-а: „Пазите, да су имали дуге цеве па и да упадну“.

За Н1 је објаснио да је РТС злоупотребио његов интервју када је, позивајући се на његов интервју НИН-у, објавио да је рекао да је требало упасти са дугим цевима.

„Ја то нисам рекао (…) У телевизије се не упада. Међутим, када имате врло специфичан мафијашки режим, који изборима неће отићи, онда ће он себе довести у ситуацију да се једног дана тако нешто деси. Ту уопште није у питању РТС. РТС је проводник, део једног мафијашког режима. РТС је отет од грађана, као што је отета република. Све што је јавног карактера је отето, и грађани имају право да се буне“, казао је Бакић.

Објаснио је и да је разговор у полицији био информативног карактера и да је уверен да истражног поступка неће бити, јер нема на основу чега да се води.

„Ја сам и полицајцима рекао да боље да истраже везе председника са мафијом“, казао је Бакић.

На питање на основу чега износи тврдње о везама власти са мафијом, Бакић је рекао да не прича напамет, већ да је све о чему говори прочитао у извештајима истраживачких новинара.

„Имате интервју Родољуба Миловића, бившег шефа Управе криминалистичке полиције, који говори о др (Златибору) Лончару. Једна од оних ствари које није рекао је да је он човек који је, кад год је требало, Салету Мутавом (Александру Станковићу, убијеном вођи навијача Партизана) писао оправдања да је насмрт болестан и да не може да се појави на суду. Истовремено тај човек (Станковић) учествује у пребијању испред стадиона Партизана, а кад је убијен, сазнајемо да је његов телохранитељ чувар у Централном затвору, а од спортских новинара да је (Станковић) био телхоранитељ сина једног чувеног високопозиционираног политичара у Србији, али не кажу ког. То је мафија! Ако то није мафија, не знам шта јесте“, навео је Бакић.

Подсетио је и да је син председника Републике, мечеве на Светском првенству у фудбалу посматрао у друштву „пријатеља Салета Мутавог који заједно имају више од 25 година робије“. „У било којој нормалној земљи, председник би поднео оставку“, констатовао је гост Новог дана.

Стога је мишљења да се са актуелном влашћу не може разговарати, јер како је рекао, са мафијом нема разговора.

„У том смислу се са овим режимом може преговарати о условима његове предаје, и ни о чему другом (…) Имате насилнички режим који малтретира грађане, и биће тако докле год надлежне службе не утврде повезаност власти и мафије, и онда држава мора да се ослобиди, а то се ради помоћу дугих цеви, а не приче“, појаснио је Бакић.

Не искључује могућност да дође и до неког договора власти и опозиције, где би дошло до смене власти у замену за неку врсту амнестије, али истиче да би такав сценарио био само „продужетак заробљености републике“.

Бакић је оценуо и да Александар Вучић може у Србији да ради шта год жели докле год ужива подршку САД и ЕУ.

„Међутим, међународни контекст се мења, а ја се надам да ће исход бити са што мање крви“, казао је.

Говорећи о изборима који би требало да се одрже наредне године, Бакић је рекао да не верује да ће они донети нешто ново, али да би он то волео и да треба „урадити све што је до нас да сами себе пријатно изненадимо“.

Упитан о неформалној групи интелектуалаца „Самоодбрана“, Бакић је објаснио да је реч о људима који су дубоко забринути за стање друштва и који се међусобно веома поштују.

„У овом тренутку то је неформалана група, а какава ће бити у будућности, видећемо“, казао је Јово Бакић.