Прочитај ми чланак

БАЈДЕН узвратио дубокој држави: Наредио отварање ТАЈНИХ докумената о 11. септембру

0

Већ месецима, а нарочито од повлачења војске САД из Авганистана, води се свакодневни "рат" између председника САД Џо Бајдена и дубоке државе, Сорош медија и генерално глобалиста. Траже му да хитно поднесе оставку јер је "издајник", "убица маринаца у Кабулу", "болестан и дементан", а он им је вечерас задао ударац који ће их сигурно заболети кад Американци и званично открију позадину рушења Кула близнакиња 11. септембра и рата против тероризма у Авганистану.

Шта се тачно десило са Бајденом који је жестоко заговарао ратове и бомбардовања (Југославије), иконом глобалиста, љубимцем Сорошевих медија, експонентом дубоке државе и потпредседником Барака Обаме (промотер окупације Авганистана и света), то је и даље мистерија.

Углавном, као бомба је одјекнула вест да је амерички председник Џозеф Бајден потписао без икакве најаве указ којим наређује скидање ознаке поверљивости са докумената из истраге ФБИ у вези са терористичким нападима 11. септембра 2001. године.

Он је у саопштењу подсетио да се у председничкој кампањи обавезао да ће обезбедити транспарентност у погледу декласификације докумената (то су обећавали сви у предизборној кампањи, па нико није реализовао кад је дошао на власт) и додао да ће се с поштовањем ангажовати око породица погинулих тог дана, преноси Ројтерс.

Да је „ствар хитна“ показује и тајминг јер је овај указ објављен у петак 3. септембра уместо симболично 11. септембра на 20-ту годишњицу напада теористичке мреже Ал Каида на Њујорк и Вашингтон, а агенција АП наводи да овај Бајденов потез представља кључни моменат у дугогодишњој борби између естаблишмента САД и породица жртава које траже правду.

Прошлог месеца се око 1.800 преживелих и чланови породица погинулих успротивило да Бајден учествује на обележавању годишњице ако документи и даље остану строго поверљиви. Они су протестовали и за време Трамповог мандата, очекујући да испуни предизборно обећање и „раскринка“ дубоку државу.

„Значајни догађаји о којима је реч догодили су се пре две деценије и представљају трагичан тренутак који наставља да одјекује у америчкој историји и животима великог броја Американаца. Зато је кључно да америчка влада обезбеди максималну транспарентност, ослањајући се на класификовање докумената тајним само када је то прикладно и неопходно“, истиче се у Бајденовом указу.

Указ представља конкретно наређење федералном Минстарству правде и свим извршним правосудним службама да почну хитно преиспитивање поверљивости докумената, као и да документи са којих је скинута ознака тајности буду јавно објављени од данас па до наредних шест месеци.

Тим чином Бајден практично маше поверљивим документима као материјалом за уцењивање затвором најмоћнијих људи дубоке државе (може бити објављено и не мора), па ће бити занимљиво видети да ли ће и даље да му траже неопозиву оставку и „разапињу“ га у Сорош медијима као претходних недеља.