Прочитај ми чланак

БАХАТОСТ БЕЗ ГРАНИЦЕ Шапићу озакоњен нелегални објекат кад је постао градоначелник

0

Општина Нови Београд незаконито је озаконила (легализовала) нелегално дограђени објекат у власништву градоначелника Београда Александра Шапића на Бежанијској коси, иако нису били испуњени законски услови да се тај објекат озакони, показују документа која је прикупио БИРН.

Крајем јула ове године, нешто више од месец дана након што је постао градоначелник Београда (20. јуна 2022), Александар Шапић је добио решење општине Нови Београд којим се озакоњује објекат на Бежанијској коси – седмособни стан од 340 квадрата корисне површине (односно, 403 квадрата бруто развијене грађевинске површине), открива БИРН.

Општина је донела ово решење упркос чињеници да објекат којег је озаконила, у овом облику и овим габаритима није постојао на сателитском снимку Републичког геодетског завода из 2015. године, што је основни предуслов да нелегално изграђени објекти уопште уђу у процедуру за озакоњење, према Закону о озакоњењу објеката.

Према званичној документацији и јавно доступним сателитским снимцима, инвеститор, односно власник објекта Александар Шапић је најпре током 2021. године без грађевинске дозволе доградио већ постојећи стан на три нивоа, тако што је од косог крова на првом спрату и поткровљу направио “коцкицу”, а у нивоу приземља је саградио и нови, једноетажни део објекта, са кровом у стаклу.

Градска грађевинска инспекција је Шапићу у јулу 2021. наложила да одмах обустави радове и прибави грађевинску дозволу, међутим он то није учинио, већ је уложио жалбу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У тренутку када је министарство Томислава Момировића поништило решење градске инспекције и вратило поступак на почетак – у октобру 2021. године – сателитски снимци показују да су радови на Шапићевом спорном објекту већ били при крају.

До момента када је градска инспекција поново изашла на терен – у августу 2022. године – општина Нови Београд, чији је Шапић био председник непрекидно током 10 година, од јуна 2012. до јуна 2022. – озаконила је овај објекат, те је грађевински инспектор закључио да су се стекли услови за обуставу поступка, пише БИРН.